Ministrul de interne, Lucian Bode, spune că nu e normal ca listele cu centrele să fie publicate cu adrese ale sistemului de apărare, în timp ce fostul ministru al muncii Violeta Alexandru susține că nu e nicio problemă, acestea fiind date statistice.

”Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze”, a declarat marți seara, la TVR, ministrul de interne, Lucian Bode, referitor la scandalul declanșat de decizia Ministerului sănătății de a transparentiza datele privind centrele de vaccinare.

Ministerul sănătății a publicat joia trecută date referitoare la centrele de vaccinare din fiecare județ, fapt ce a provocat deranj în Guvern, premierul Florin Cîțu anunțând că va trimite Corpul de Control.

Vlad Voiculescu a precizat că ”transparența deranjează” și că premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului. El a solicitat  să i se aducă la cunoștiință sursa sesizării, astfel că marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că el este cel care l-a sesizat pe Florin Cîțu. Medicul militar a invocat demersul prin faptul că aceste date trebuie validate înainte de a fi publicate, deoarece pot exista "erori de selectare" în centrele de vaccinare.

Datele publicat de Voiculescu arată că, pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului afacerilor interne.

Președinta PNL București, Violeta Alexandru, spune că nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare, fiind vorba de date statistice: 

”Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei”.

Violeta Alexandru evocă experiența de ministru al muncii, povestind de ”tactica” sistemului public, mai ales cel militarizat, să te "împacheteze”:

”Ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbești și tu limba lui "nu se poate”. Rezistă cine are experiență de management, cine știe să fie drept și ferm, cine nu se ferește să deranjeze. Dacă te văd că te temi/că ești prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îți faci prieteni, ești o țintă sigură. Cine a lucrat toată viața în sistemul public și nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem”.