Premierul Ludovic Orban susține că multe dintre măsurile care erau pregătite pentru intrarea în Scenariul 4 al pandemiei cu noul coronavirus (peste 2.000 de cazuri confirmate cu COVID-19) au fost deja luate în România.

”Intrarea în scenariul 4 presupune unele măsuri pe care le-am și adoptat. De exemplu, se reduce numărul internărilor în spitale pentru a disponibiliza cât mai multe paturi pentru cei infectați cu coronavirus. De asemenea, sunt pregătite să primească pacienți spitalele din linia a doua. În prima fază, pacienții infectați au fost tratați în Spitalele de boli infecțioase, în faza a doua intră mai multe spitale. În București, Spitalul Colentina care e pregătit și în țară s-a gândit un astfel de spital care poate primi pacienți care sunt tratați pentru Covid”, a declarat luni seara, la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban, potrivit News.ro.

”Cazurile mai puțin grave urmează să nu fie tratate în spital, dacă există un risc de atingere a capacității maxime în spital, urmând să fi tratate fie la domiciliu, fie în locații destinate”, a mai spus Orban, precizând că, ”în rest, nu sunt foarte multe măsuri în faza 4”.

Nelu Tătaru a explicat că tratarea acestor cazuri ușoare și medii la domiciliu se va face sub supraveghere medicală sau chiar și a voluntarilor.

În spitale, pacienții cu manifestări moderat-severe ”se vor afla în secțiile de boli infecțioase, iar cele critice în secțiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular”.

”Avem, tot în Scenariul 4, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne și va trata pacienții infectați cu coronavirus, care sunt spitalizați”, a precizat ministrul sănătății.

Premierul a mai susținut că România a luat din timp măsuri ferme, în comparație cu multe țări europene. 

Într-un interviu difuzat sâmbătă seara la Digi 24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în Scenariul 4 testările vor fi extinse la tot personalul medical, la toate persoanele instituționalizate, mai întâi la cel care este contact și simptomatic: "Avem un scenaru patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituționalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact și simptomatic, pe urmă și celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid”. 

Totodată, vor fi folosite și cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unități de suport și vor aduce un surplus de 8.000 de paturi. În prezent, sunt folosite circa 2.000 de paturi pentru persoanele infectate cu noul coronavirus.