Guvernul spaniol lucrează de câteva săptămâni la un plan de abordare a bolii COVID-19 ca și cum ar fi o gripă obișnuită, relatează agenția EFE, partener EURACTIV, citând El País.

Surse oficiale au declarat pentru El País că premierul Pedro Sánchez încearcă să aducă această abordare și la nivelul Uniunii Europene.

Guvernul spaniol urmează să finalizeze un plan de tratare a COVID-19 ca pe o boală respiratorie.

Asta ar însemna renunțarea la sistemul de supraveghere detaliată a infectărilor și, în schimb, estimarea modului în care boala se răspândește pe baza unor probe relevante prelevate de experții din domeniul sănătății, relatează El País și EFE.

Întrebat despre acest plan, într-un interviu exclusiv difuzat luni de postul privat de radio Cadena SER, Sánchez a confirmat că guvernul ”lucrează la el (la plan) de (mai multe) săptămâni (…)”.

Depinde de specialiștii în gestionarea pandemiei de la Centrul spaniol de coordonare a alertelor și urgențelor sanitare (CCAES) și de la Comitetul pentru alerte să accepte planul, să-l modifice sau să-l respingă.

”Este o dezbatere pe care deja încercăm să o deschidem și la nivelul UE. Ministrul sănătății (Carolina Darias) a discutat ​​cu diverși miniștri europeni a sănătății”, a adăugat Sánchez.

În opinia sa, este ”o dezbatere necesară”, deoarece datorită cercetării și științei avem ”răspunsul pentru a ne putea proteja și pentru a reduce infectările în rândul populației”.

Premierul socialist a vorbit și despre scăderea semnificativă a mortalității în timpul celui de-al șaselea val, marcat de varianta Omicron. În comparație cu rata medie de mortalitate de 13% din perioada primului val, el a spus că cea actuală este de 1%.

În același interviu acordat Cadena SER, Sánchez a anunțat că executivul va reglementa prețul testelor antigen și achiziționarea a 344.000 de pastile împotriva COVID-19 de la Pfizer pentru a face față mai bine variantei Omicron.

”Dezbaterea pe care am avut-o înainte sau în perioada Crăciunului s-a concentrat în principal pe furnizarea acestor teste; a existat o creștere exponențială a cererii, dar nu a ofertei. Acest lucru a fost deja rezolvat; acum ne vom concentra pe controlul prețului testelor antigen”, a adăugat Sánchez.

 Nu e nevoie de un vaccin pentru varianta Omicron

Un diplomat UE a precizat pentru EURACTIV.com că se pare că nu va fi nevoie de un vaccin special pentru Omicron, deoarece varianta este atât de contagioasă încât toată lumea o va fi contractat deja până când va fi dezvoltat un vaccin dedicat acestei variante.

Diplomatul a explicat că, pe baza avizelor științifice, cel mai probabil scenariu în viitorul apropiat este cel al unui virus endemic, asemănător gripei.

Mai mult, un alt diplomat UE a spus că în cazul Omicron devine din ce în ce mai inutilă depistarea contactelor, una dintre principalele metode folosite în pandemii pentru limitarea răspândirii unui virus.