Guvernul intenționează să aloce, pe perioada stării de alertă,sporuri în valoare de 40% din salariul de bază directorilor executivi și directorilor executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică,potrivit unui proiect de OUG obținut de HotNews.

OUG prevede și sporuri de 30% din salariul de bază funcționarilor publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.

Guvernul își motivează decizia de a acorda aceste sporuri, în nota de fundamentare a proiectului de OUG, prin faptul că în perioada stării de alertă "se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici", potrivit HotNews.ro.

Decizia Guvernului de a aloca sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine într-un moment în care scandalurile legate de ineficiența direcțiilor de sănătate publică în timpul epidemiei de COVID-19 se țin lanț.

HotNews.ro a scris recent despre anchete epidemiologice ratate de DSP București (aici și aici) și despre un pacient cu COVID-19 pe care nu l-a căutat nimeni săptămâni întregi să îl interneze sau să se intereseze de starea lui, cu toate că DSP București știa că este pozitiv, iar el a sunat de nenumărate ori la Direcția de Sănătate Publică București.

Și Digi 24 a făcut luna trecută un experiment live, cu secretarul de stat Raed Arafat invitat în studio. Jurnaliștii postului de televiziune au sunat la numerele de telefon de la DSP București și nimenu nu a răspuns zeci de minute în șir.

Prezent în studioul Digi24, Raed Arafat a asistat la încercările jurnaliștilor de a da de cineva de la DSP București și a explicat cum ar trebui să funcționeze această instituție, care a primit recent întăriri, pentru că a fost detașat personal suplimentar printr-un ordin semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

”Noi în ultimele trei zile am detașat sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal. Acest personal a fost dat pentru următoarele motive: să stea să răspundă la telefon și să sprijine anchetele epidemiologice. Ordinele au fost semnate, de acum DSP-ul trebuie să organizeze utilizarea acestui personal. Au primit nenumărate instrucțiuni, în videoconferințe, de la Ministerul Sănătății. Și atunci, în mod normal, ar trebui să se răspundă la telefon, să dea informațiile, să gestioneze situația. Ce se așteaptă de la DSP? Ancheta epidemiologică, anumite analize și decizii privind cazurile din județele lor, analiza pe zonele care sunt focar, măsurile care se recomandă acolo, inclusiv carantinarea localităților”,

a explicat Raed Arafat, detaliind cum se iau mai departe deciziile, de la nivel local până la nivel național, și care sunt instituțiile implicate.

Un experiment similar a făcut și EuropaFM, rezultatele fiind aceleași, fie suna ocupat, fie nu răspundea nimeni.

Ce spun autoritățile?

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara, la Digi 24, că a vorbit despre experiment cu Raed Arafat: ”Discuțiile sunt cam pentru toate DSP-urile. Lipsa de personal care exista în acel moment ... Acel telefon pe care noi l-am indicat să fie pentru orice urgență, lipsa de personal explica și lipsa răspunsului la acel telefon. Sâmbătă seara am vorbit și cu șefa DSP București, explicând că acum au acei oameni, acel personal prin detașarea celor de la medicina școlară și pot acoperi o linie la care să poată suna să se informeze cetățenii. Aveți dreptate, se întâmplau aceste lucruri. Tocmai de aceea am luat și deciziile cu suplimentarea oamenilor”.

Tătaru a mai spus că oamenii din DSP-uri sunt ”puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane. După ce suplimentăm vom face anchete, verificări, care trebuie să ne redea faptul că s-a schimbat ceva”.