La nivelul instituțiilor județului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase", informează un comunicat al instituției.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie 2020, publicate în mediul online, în temeiul dispozițiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunilor de ”zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 din C. pen. și "abuz în serviciu” prev. de art. 297 alin.1 din C. pen., în sensul că, la nivelul instituțiilor județului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, anunță Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Totodată, ”din conținutul publicațiilor online a rezultat faptul că anumiți funcționari publici din sistemul medical, și-au exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetățenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezența, la data de 23 martie 2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ și a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicatul instituției.

În acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și abuz în serviciu, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

”Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor și a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse și sub aspectul săvârșirii altor infracțiuni și al lămuririi cauzei sub toate aspectele”, se mai arată în comunicat.

Medicii din Spitalul Județean Suceava vorbesc despre cazuri de oameni întorși din Italia și morți de insuficiență pulmonară, dar neraportați drept COVID-19.

Suceava: 52 de cadre medicale, infectate cu coronavirus 

BACKGROUND: 52 de cadre medicale au fost testate pozitiv cu noul coronavirus 

Spitalul Județean din Suceava a fost închis pentru dezinfectare, după ce două persoane infectate cu COVID-19 au murit, iar 52 de cadre medicale au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.

Potrivit HotNews.ro, tot personalul medical de la Spitalul Județean Suceava a fost chemat la lucru luni dimineața de către directorul medical al instituției. Medici, asistente, infirmiere au fost amenințați cu un ordin de ministru inexistent și li s-a cerut să se prezinte la spital chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus, acuză un medic. ”Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare”, a povestit pentru HotNews.ro un medic din Suceava.

Cotidianul Libertatea relatează că medicii din Spitalul Județean Suceava vorbesc despre cazuri de oameni întorși din Italia și morți de insuficiență pulmonară, dar neraportați drept COVID-19. 

Citește întreaga știre: Medicii din Spitalul Județean Suceava vorbesc despre cazuri de oameni întorși din Italia și morți de insuficiență pulmonară, dar neraportați drept COVID-19

INFOGRAFIC COVID-19 în România: Ordonanța militară nr. 2/2020 - ce prevede. DOCUMENTELE adoptate

Mai mult pe EurActiv »