Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că va semna marți un ordin de ministru prin care pacienții Covid-19 asimptomatici vor fi izolați acasă, după 10 zile de spitalizare.

"La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului sănătății care se ocupă de evaluări, marți voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic ușor va beneficia de o internare de 10 zile. În a șaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuși, dar cel ușor asimptomatic nu mai are simptome de cel puțin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marți, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu știm cum va avea evoluția. Să lăsăm specialiștii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu", a declarat luni seara, la Realitatea TV, ministrul sănătății.

”Nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi în care s-a prezentat fiindcă nu știm cum va avea evoluția acel asimptomatic. Voi da un exemplu. Un coleg de-al nostru, ambulanțier de la Suceava, care a refuzat internarea tocmai pe motiv că este asimptomatic, fiind depistat pozitiv, a decedat acasă. Este unul dintre cei 11 colegi de-ai noștri care a decedat”, a mai spus Nelu Tătaru. 

Ministrul sănătății a mai precizat că noile cazuri de infecție cu noul coronavirus arată că suntem într-o creștere progresivă, nu exponențială.

Totodată, el a acuzat ”bagatelizarea” de către unii, printre care și politicieni, a muncii de trei luni a corpului medical, dar și a efortului depus de marea majoritate a populației care a respectat măsurile de protecție.

Referitor la demersul Avocatului Poporului de a cere spitalelor COVID să afișeze că sunt monitorizate ”prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii”, ministrul a spus că este jignitor și lipsit de suport.

”Eu am cerut direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ să evalueze fiecare spital care a primit această notificare de monitorizare din partea Avocatului Poporului și să obținem de la acele unități sesizările, eventualele reclamații primite de la pacienți, dacă au existat, referitor la internare, referitor la tratament. Până acum n-au ajuns la noi astfel de sesizări. Aștept să discutăm pe fiecare caz în parte, nu acuzând, nu generalizând. Sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie, mă prindea prin focare de infecție și cineva spunea ,,stați să vedeți prin iunie, iulie ce acuzații o să avem noi, corpul medical”. Este păcat că niște oameni care nu existau în acele momente au prins glas,” a mai afirmat ministrul sănătății.