Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, admite că Bruxelles-ul a comis greșeli atunci când a comandat vaccinurile, relatează Tagesspiegel, partener EURACTIV.

Vicepreședintele Comisiei Europene a recunoscut că strategia UE de vaccinare a eșuat. "Este adevărat că s-au făcut greșeli la comanda vaccinurilor atât la Bruxelles, cât și în statele membre", a declarat Frans Timmermans pentru cotidianul german Tagesspiegel.

”Sunt pregătit ca la finalul pandemiei să facem un bilanț. Astfel putem să vedem ce am făcut greșit și ce am făcut bine”, a susținut oficialul european.

În actuala situație însă e important ca întreaga Europă să se vaccineze.

Pe de altă parte, Timmermans apără strategia de a comanda împreună vaccinurile. Această strategie a fost ”și în înteresul statelor bogate”, precum Germania, spune el. 

Solidaritate între generații

Timmermans, care e responsabil de Green Deal în cadrul Comisiei Europene, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră în China și alte țări asiatice. Prin Green Deal, UE și-a stabilit ca obiectiv atingerea neutralității climatice până în 2050. În acest context, Timmermans consideră că a sosit timpul pentru o schimbare a politicii climatice.

”În perioada crizei COVID-19, în special tânăra generație s-a arătat solidară cu persoanele în vârstă. N-ar fi oare timpul să ne solidarizăm și noi cu copiii și cu nepoții noștri când vine vorba de protecția climei?”, s-a întrebat vicepreședintele executiv al CE. 

Fără o schimbare în următorii ani, nu va fi posibil să se limiteze creșterea temperaturii cu 1,5 grade în comparație cu perioadele preindustriale, au căzut de acord Frans Timmermans și John Kerry, reprezentantul special pentru schimbările climatice al SUA, care a vizitat recent capitala Europei. ”Și atunci copiii noștri vor purta războaie din cauza penuriei de apă sau hrană”, a spus Timmermans.

Revoltă a industriei auto

În privința industriei auto, Timmermans prevede o revoltă profundă în fața schimbărilor climatice. "Vor exista o mulțime de locuri de muncă în această industrie în viitor, dar vor fi locuri de muncă diferite", a spus el, criticând faptul că industria auto din Europa, care s-a mișcat mai lent în ceea ce privește mobilitatea electrică  față de companiile din alte părți ale lumii.

Cu toate acestea, el este încrezător că industria auto din UE va putea introduce rapid mașinile electrice pe scară largă. Chiar dacă mulți nu își pot permite încă, mulți cetățeni doresc să treacă la mașini electrice, a spus Timmermans.

Până în vară, Comisia Europeană dorește să vină cu o propunere și mai strictă privind valorile limită de CO2. Politicianul olandez știe că există ”multă rezistență din partea industriei auto”. Timmermans povestește că, în trecut, oamenii din industria auto spuneau în mod repetat că noile specificații privind valorile limită sunt imposibil de atins. "Și, totuși, am văzut chiar anul acesta că industria auto a reușit în cele din urmă".

”Nu avem nevoie de Nord Stream 2”

Frans Timmermans a reconfirmat faptul că Executivul de la Bruxelles respinge gazoductul germano-rus Nord Stream 2. ”Nu avem nevoie de Nord Stream 2”, a spus politicianul olandez. CE a spus dintotdeauna că proiectul nu e necesar pentru aprovizionarea cu energie a UE. ”Dar Nord Stream 2 există”, iar Comisia ”trebuie să se asigure că Nord Stream 2 este utilizat în conformitate cu normele UE. Rusiei nu-i place asta. Dar acestea sunt regulile UE ”, a declarat el. Conform reglementărilor UE, conducta nu trebuie să pună în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Europei.