Comisia Europeană a dat în judecată producătorul de vaccinuri AstraZeneca pentru întârzieri masive în livrarea dozelor.

Comisia a demarat vinerea trecută acțiunile juridice în fața unei instanțe belgiene, în numele celor 27 de state membre, a precizat luni un purtător de cuvânt.

"Contractele (cu AstraZeneca - n.r.) au fost făcute de Comisie, în consecință, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este evident dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu a fost respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea pur și simplu", a declarat săptămâna trecută Klaus Iohannis, întrebat despre intențiile Comisiei. 

Producătorul britanico-suedez a redus drastic livrările de vaccinuri anti-COVID către Uniunea Europeană în ultimele luni. În primul trimestru, doar 30 de milioane în loc de 120 de milioane de doze de vaccin au ajuns în cele 27 de state membre.

În al doilea trimestru al acestui an, AstraZeneca ar urma să livreze 70 de milioane de doze, deși, inițial, fuseseră stabilite 180 de milioane de doze.

În total, Comisia Europeană a comandat anul trecut 300 de milioane de doze de vaccin, plus o opțiune de încă 100 de milioane de doze.

Relațiile dintre Executivul de la Bruxelles și compania britanico-suedeză s-au tensionat după ce Comisia a acuzat AstraZeneca de faptul că a acordat prioritate livrărilor către Marea Britanie, alegând să nu respecte contractul încheiat cu europenii.

Prin urmare, UE a introdus un mecanism de control al exporturilor și a blocat recent livrarea a 250.000 de doze AstraZeneca din Italia către Australia.

Ulterior, au apărut cazuri de tromboze în urma vaccinării cu AstraZeneca, astfel că mulți europeni, inclusiv români, au început să evite acest vaccin, deși numărul cazurilor raportate a fost extrem de redus.