100 de milioane de cetățeni europeni au fost deja vaccinați împotriva COVID-19, iar mai mult de un sfert dintre aceștia au primit ambele doze, a spus miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Pandemia de COVID-19 rămâne o amenințare severă asupra sănătții și mijloacelor de trai ale populației. Suntem într-o cursă contracronometru. Cu cât ajungem mai repede la obiectivul de a fi vaccinat 70% dintre adulții din Uniunea Europeană, cu atât vom avea mai multe șanse de a ține virusul sub control”, a spus șefa Comisiei.

Statele membre au primit până acum circa 126 milioane de doze de vaccinuri în total, dintre care au fost administrate 100 milioane, a precizat Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că peste 27 de milioane de oameni au fost imunizați prin administrarea ambelor doze.

Toate cele trei vaccinuri utilizate deocamdată în UE se administrează în două doze. Un al patrulea vaccin aprobat la nivelul Uniunii, cel produs de  Johnson & Johnson, se va administra într-o singură doză, dar compania americană tocmai a anunțat că va „întârzia livrarea” vaccinului său în Europa, după semnalarea în SUA a unor cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. 

Probleme legate de apariția de cheaguri de sânge au fost semnalate și la persoanele vaccinate cu serul dezvoltat de universitatea din Oxford și producătorul farmaceutic AstraZeneca, ceea ce a afectat serios încrederea în acest produs.

Ca urmare, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu BioNTech și Pfizer pentru creșterea livrărilor de vaccinuri destinate UE, a anunțat von der Leyen.

Pfizer și BioNTech vor crește cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID-19 ce va livrată Uniunii Europene în trimestrul al doilea și care va ajunge la 250 milioane de doze în această perioadă, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene. Livrarea acestor doze suplimentare, prevăzută inițial în trimestrul al patrulea, va începe încă din aprilie.

Ursula von der Leyen a mai precizat că sunt în derulare negocieri cu BioNTech și Pfizer pentru o comandă de 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccinuri „de a doua generație”, care să lupte împotriva variantelor actuale și viitoare ale SARS-CoV-2.

Aceste vaccinuri, a căror livrare va avea loc în 2022 și 2023, se vor adăuga celor 2,6 miliarde de doze deja comandate de UE și care trebuie recepționate în anul curent și cel următor.