În România, s-a vaccinat sub 40% din populație, iar în Republica Moldova s-au vaccinat mai puțin de 30% dintre oameni, în timp ce în ambele țări rata de deces din cauza COVID-19 este printre cele mai mari din Europa.

De ce s-au împotmolit campaniile de vaccinare, de ce mesajul antivaccinist a prins atât de bine și cum am ajuns să fim împărțiți între vaccinați și nevaccinați?

Coordonatorii campaniilor de vaccinare din România și din Republica Moldova, dr. Valeriu Gheorghiță, și dr. Ninel Revenco, au încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul unei dezbateri HotNews.ro LIVE, care a avut loc luni.La dezbatere a luat parte și jurnalistul Vitalie Călugăreanu (Chișinău).

Întrebat dacă medicii care distribuie informații false referitoare la vaccinare ar trebui să-și piardă dreptul de liberă practică, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a declarat că susține mai degrabă responsabilizarea acestora.

„Medicul trebuie să-și asume că a recomandat unei persoane să nu se vaccineze și trebuie să răspundă pentru asta. E aceeași situație ca atunci când un chirurg recomandă unui pacient să nu se opereze, iar pacientul respectiv pățește ceva. Medicul trebuie să răspundă pentru decizia pe care a luat-o. E greu de spus care e cea mai bună variantă. Nu vreau să plec de la reaua credință. E vorba de specialități. Un medic când nu știe ceva atunci poate să întrebe un coleg. Când ai senzația că le știi pe toate, înseamnă că n-ai mai citit de mult timp”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește dezinformarea venită din partea unor preoți, Valeriu Gheorghiță spune că aceasta creează confuzie în rândul oamenilor.