Ministrul de interne, Marcel Vela, precizează că după 15 mai vor fi permise deplasările fără a ține cont de limita de municipiu sau de județ.

După 15 mai, "puteți să mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ. Așadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și în consecință nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteți sau să nu vă puteți deplasa", a explicat Marcel Vela, într-o înregistrare video postată pe Facebook. 

În cadrul sesiunii săptămânale de răspuns la întrebările puse pe pagina sa, Vela a fost întrebat dacă se poate ieși la iarbă verde sau plajă, la cinci kilometri de localitate. Ministrul a precizat că după 15 mai se va putea merge oriunde dorim, respectând regulile de distanțare socială și de igienă.

Rugat să ridice carantina din municipiul Suceava, Vela a precizat că decizia aparține specialiștilor în epidemiologie.

Plan de relaxare a restricțiilor

Întrebat dacă există un plan pe termen lung de eliminare a restricțiilor, Marcel Vela a răspuns afirmativ. El a spus că planul are mai multe etape, prima fiind pe 15 mai. După 14 zile vor fi evaluate situațiile medicale la nivelul întregii țări și, dacă nu există o creștere a infectărilor, va urma o nouă etapă de relaxare. Pe 15 iunie se va face din nou o evaluare și, în funcție de aceasta, se va aplica o nouă ”reducere” a restricțiilor.

Reluarea zborurilor

”Zborurile vor fi reluate în și dinspre România cu fiecare țară nu în funcție de ce se întâmplă în România, ci în funcție de ce se întâmplă în țara respectivă. Adică, Anglia, Spania, Italia, Franța, Belgia, Olanda, Germania sau alte state sunt evaluate - și puteți să verificați pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică - din punct de vedere epidemiologic, așa cum sunt evaluate, publicate ca și focare de infecție. Dacă sunt cu risc ridicat, sunt în zona roșie, dacă sunt cu risc mediu - în zona galbenă și dacă sunt fără risc - în zona verde. Anglia, pentru moment, e în zona roșie, în momentul în care veți fi în zona galbenă, nu veți mai sta în carantină, se va impune izolare la domiciliu, i-a explicat Vela unei românce din Marea Britanie.

Fără declarații

Ministrul de interne a reiterat faptul că declarațiile pe proprie răspundere nu vor mai fi necesare, după 15 mai: ”Noi ne așteptăm la o responsabilitate la fel ca și până acum din partea cetățenilor”.

Oamenii se vor putea deplasa în alte localități, respectând regulile inițiale, ”pentru a-i proteja pe cei dragi”. El le recomandă românilor să evite să se întâlnească cu prietenii într-un grup de mai mult de trei persoane: ”În această situație, riscul de a vă contamina e destul de mare”.

Luni seara, premierul Ludovic Orban declarase că deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole.

Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai intrăm într-o așa-numită stare de alertă

Mai mult pe EurActiv »