Președinția finlandeză a Consiliului UE a propus o soluție de compromis privind viitorul cadru financiar multianual (CFM, aferent perioadei 2021-2027), dar propunerea riscă să nemulțumească pe toată lumea.

Finlanda a prezentat un plan de negociere conform căruia statele membre ar urma să contribuie la bugetul UE cu 1,07% din venitul lor național brut. 

Procentul este mult sub ce a cerut Parlamentul European (1,3% din venitul național brut) și ușor mai redus decât propunerea inițială a Comisiei (1,11% din VNB), dar tot este peste ce își doresc principalele state contributoare la bugetul UE, precum Germania, Olanda sau Suedia.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, în special din cauza disensiunilor între statele beneficiare nete și contributoare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorități pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migrația, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiționale, respectiv politica de coeziune și politica agricolă comună, spre nemulțumirea statelor central și est-europene, care acuză, de asemenea, introducerea unor condiționalități noi pentru accesarea fondurilor europene.

De această dată, situația este îngreunată și de retragerea din a UE a Marii Britanii, stat contributor net, care ar crește povara asupra celorlalte state occidentale.

Proiectul propus de Finlanda include un plafon maxim al cheltuielilor UE de 1.087 miliarde de euro (la prețuri din 2018) și angajamente de cheltuieli (adică bani ce pot fi cheltuiți efectiv în perioada 2021-2027) de 1.080 miliarde de euro.

Suma este cu aproximativ 47 de miliarde de euro mai mică decât propunerea Comisiei Europene din mai 2018, dar tot este peste ceea ce își doresc Austria, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia - care ar vrea un buget mai frugal al Uniunii.

Propunerea finlandeză reduce semnificativ ponderea fondurilor alocate pentru agricultură și coeziune în bugetul total, care reprezintă circa două treimi din cheltuielile actuale ale UE. Chiar dacă bugetul alocat pentru Politica Agricolă Comună este ușor crescut față de ce a propus anul trecut Comisia, PAC ar reprezenta doar 30,7% din bugetul UE în perioada 2021-2027, față de 35,4% în CFM 2014-2020.

Ponderea fondurilor alocate coeziunii reprezintă aproape 30% din bugetul total al UE, dar suma absolută este cu circa 12% mai mică decât în bugetul actual al Uniunii. Mai mult, este limitat la 25% din bugetul total procentul fondurilor alocate pentru combaterea schimbărilor climatice, ceea ce ar putea omorî din start pactul ecologic (European Green Deal) al Comisiei conduse de Ursula von der Leyen.

Potrivit unor surse, von der Leyen urmează să prezinte prima parte a acestei inițiative pe 11 decembrie, urmând ca situația viitorului cadru multianual să fie discutată de șefii de stat și de guvern din UE la Consiliul European din 12-13 decembrie.