Comisia Europeană a recomandat miercuri României să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depășește 4,4% în 2020.

Acest procent corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB în 2020, informează un comunicat de presă al Executivului de la Bruxelles.

”Pentru România, Comisia a stabilit că nu a fost luată nicio măsură eficace ca răspuns la Recomandarea Consiliului din iunie 2019. Ea propune adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace și o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcția obiectivului bugetar pe termen mediu”, potrivit comunicatului de miercuri, când CE a prezentat avizele sale privind proiectele de planuri bugetare pentru 2020 ale statelor membre din zona euro, privind măsurile luate în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere și a adoptat al patrulea raport privind supravegherea consolidată vizând Grecia.

În iunie 2019, Comisia a recomandat României să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depășește 4,5% în 2019 și 5,1% în 2020, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB în 2019 și 0,7 % în 2020, în recomandarea revizuită publicată miercuri Executivul comunitar cere României să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depășește 4,4% în 2020, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB în 2020, notează Agerpres.

De asemenea, României i se recomandă să utilizeze orice câștiguri excepționale pentru reducerea deficitului iar măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a soldului structural public, într-o manieră favorabila creșterii.

Totodată, României i se recomandă să prezinte Consiliului, până la data de 15 aprilie 2020, un raport referitor la măsurile pe care le-a luat pentru a da curs recomandării. 

Comisarul pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a declarat că în România există acum un guvern proeuropean, care ar trebui să acționeze pentru a respecta regulile europene.