Valoarea operațiunilor de factoring, o formă de credit prin care companiile pot primi finanțare în baza facturilor emise, a crescut consistent în primele șase luni ale anului, potrivit asociației de profil.

Piața de factoring a crescut cu 38% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, dar instituțiile sunt prudente în privința rezultatelor din a doua parte a lui 2015.

„Rămânem prudenți în așteptări pentru restul anului, întrucât această creștere nu are încă la bază o dezvoltare economică sustenabilă și consistentă, așa cum ne-am fi dorit, ci reprezintă mai degrabă rezultatul eforturilor depuse de bănci și instituții financiare nebancare de a găsi solutii inovative, pentru a oferi factoring cât mai multor companii”, a avertizat, pe de altă parte, președintele ARF.

În primul semestru, piața de factoring s-a ridicat la peste 1,5 miliarde de euro, comparativ cu circa 1,1 miliarde euro în perioada similară a anului precedent.

Cea mai mare creștere a înregistrat-o factoringul intern, cu aproximativ 40%, în special prin proiectele de finanțare a furnizorilor („reverse factoring”). Factoringul de export a crescut și el, cu 15%, fiind susținut în principal de industrie, în timp ce factoringul de import a scăzut cu 13%, potrivit datelor asociației.

„În mod firesc, creșterea pieței de factoring ar trebui să urmeze trendul investițiilor din economie și, deci, să aibă la bază, creșterea raporturilor comerciale dintre agentii economici. Din păcate însă, în 2015, investițiile private arată doar o creștere modestă, în timp ce cheltuielile de capital (investițiile publice, unul dintre principalele roluri ale statului) sunt doar simbolice,” mai spune Bogdan Roșu.

În ceea ce privește evoluția pentru restul anului, membrii ARF sunt rezervat optimiști, având în vedere încetinirea economiei din al doilea trimestru, situația dificilă a agriculturii, dar și potențialele măsuri sociale specifice unei perioade pre-electorale, în detrimentul cheltuielilor de capital.

ARF grupează cele mai mari bănci din România precum și instituții financiare nebancare specializate, printre membrii asociației numărându-se BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Romania, Access Financial Services și Next Capital.