Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord asupra bugetului UE pentru următorii șapte ani, care prevede fonduri de circa 80 de miliarde de euro pentru România.

„Un acord pentru Europa - negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul UE și la pachetul de redresare”, a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer, menționând că acordul mai trebuie validat oficial.

Acordul, negociat de mult timp, spune clar că guvernele pot accesa finanțare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiție căreia i se opun Polonia și Ungaria.

Pachetul, cu o valoare totală de peste 1.800 de miliarde de euro, conține atât bugetul pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, cât și fondurile speciale pentru redresarea economiei europene post-pandemie - instrumentul Next Generation EU de 750 miliarde de euro.

„Salut acordul asupra bugetului multianual al Uniunii Europene la care s-a ajuns între Parlamentul European, președinția Consiliului și Comisia Europeană! Este o veste extraordinară pentru România, care va beneficia în următorii ani de 46,4 miliarde de euro. Acesta este rezultatul unei munci de echipă, în beneficiul românilor, alături de președintele Klaus Iohannis. Acestor fonduri li se adaugă cei 33,5 miliarde de euro din Planul de redresare, ajungând la un total de aproape 80 de miliarde de euro. Sunt bani care vor fi folosiți cu chibzuință pentru dezvoltarea României, pentru a aduce bunăstare fiecărui român, prin intermediul proiectelor europene”, a transmis Ludovic Orban pe pagina de Facebook a Guvernului.

Bugetul viitor al UE a fost aprobat de șefii de stat sau de guvern reuniți în iulie în Consiliul European. Dar acordul era periclitat de Parlamentul European, care s-a declarat nemulțumit de tăierile de sume din anumite programe ale UE.

Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agenția DPA, a spus că acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finanțării pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea și sănătatea. Totuși, președinția germană a Consiliului UE a menționat că numai 12,5 miliarde de euro din această sumă reprezintă fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor europene privind concurența, care până în prezent erau vărsate statelor membre, scrie Agerpres.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a spus că, „la presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre”. Potrivit acestuia, bugetul agreat include mai multe fonduri pentru bursele universitare Erasmus, pentru Programul European de Sănătate, pentru Programul Drepturi și Valori (pentru apărarea statului de drept în Uniunea Europeană), ca și pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiți fără întârziere, de la 1 ianuarie 2021”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Acordul negociat trebuie ratificat formal de Consiliu și de Parlamentul European. De asemenea, pentru că fondurile pentru redresare economică vor fi împrumutate de Comisie de pe piețele internaționale, este nevoie ca acesta să fie ratificat de toate statele membre.