Pe fondul penuriei, prețul la cacao crește la niveluri istorice. În timp ce prețul zahărului este, și el, cel mai ridicat din 2011, această creștere dublă cântărește în prețul ciocolatei, informează publicația elenă Kathimerini.

Criză de cacao chiar înainte de Paște? Și mai ce? Ouă de ciocolată fără ciocolată? Din păcate, s-ar putea să trebuiască să ne gândim la asta, deoarece creșterea prețurilor la cacao riscă să aibă consecințe asupra prețului batoanelor și iepurilor de ciocolată.

Să reluăm: pe fondul penuriei, prețul la cacao crește în prezent la niveluri istorice. Niveluri care nu s-au mai văzut din 1977, la apogeul boom-ului mărfurilor. Potrivit lui Christian Cilas, cercetător la CIRAD și specialist în cacao, "creșterea actuală a prețurilor este legată de o scădere a producției în 2023, în special din cauza problemelor legate de schimbările climatice în principalul bazin de producție din lume, care sunt țările Côte d'Ivoire și Ghana", ploile torențiale favorizând răspândirea bolilor la arborii de cacao.

Scăderea producției a favorizat apoi creșterea prețurilor. Dar dacă ciocolata noastră este mai scumpă anul acesta, nu este doar vina prețurilor la cacao. Pentru că pentru a face ciocolată ai nevoie evident de cacao și unt de cacao, dar ai nevoie și de zahăr. Și prețul zahărului este cel mai ridicat din 2011.

Giganții ciocolatei precum Nestlé, Hershey și Barry Callebaut își văd deja costurile de producție explodând și, în mod logic, ar trebui să treacă aceste creșteri în prețul de vânzare. După ce și-a crescut deja prețurile cu 10% în medie în 2023, ciocolatierul elvețian Lindt a avertizat și el că vor fi necesare creșteri suplimentare ale prețurilor "în 2024 și 2025", dacă prețurile la cacao rămân la aceste niveluri foarte ridicate.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA