Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri o decizie a Comisiei Europene potrivit căreia grupul american Apple trebuia să ramburseze Irlandei impozite neplătite în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro.

În 2016, Comisia a considerat că Irlanda a acordat ajutor de stat ilegal Apple prin intermediul unor facilități fiscale și a cerut rambursarea banilor neplătiți de compania americană.

Dar atât Apple, cât și guvernul irlandez au atacat decizia Comisiei. „Tribunalul General a anulat această decizie contestată pentru că Executivul comunitar nu a reușit să demonstreze că a existat un avantaj economic selectiv, în sensul Articolului 107(1) din Tratatul de funcționare al UE”, au subliniat judecătorii.

Hotărârea Tribunalului este o lovitură pentru comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, care a demarat o campanie împotriva tratamentului fiscal preferențial de care beneficiază unele companii.

Vestager a spus că Executivul european va studia cu atenție verdictul și analiza care vor fi următorii pași. Comisia Europeană poate face recurs la această decizie a Tribunalului General, cea de-a doua instanță a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Comisarul european a spus că acest verdict nu va opri Comisia să analizeze dacă alte planuri agresive de reducere a impozitelor pentru investitori nu sunt de fapt ajutoare de stat mascate.

Potrivit Comisiei Europene, în perioada cuprinsă între 2003 și 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum și cele din Africa, Orientul Mijlociu și India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil grație unui acord special convenit cu autoritățile de la Dublin. Acest acord cu autoritățile irlandeze ar fi permis Apple să evite plata majorității impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei, amintește Agerpres.

Începând din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale încheiate între statele membre și companiile multinaționale. În cele cinci investigații finalizate până acum, CE a ordonat unui număr de patru state membre să recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre Starbucks, Fiat și Amazon.