După ce un administrator de pensii private și-a avertizat clienții că statul ar putea încerca o naționalizare a fondurilor private de pensii, oficialii s-au grăbit să dezmintă informația, pe care au catalogat-o drept aberantă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, organismul care supervizează activitatea de administrare a fondurilor de pensii, a anunțat că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). În plus, oficialii ASF consideră că poziția societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este „excesivă și neavenită”, relatează Agerpres.

„Nu pot fi introduse subiecte în discuția cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declarații politice”, spune ASF într-un comunicat trimis miercuri.

Într-un newsletter trimis contributorilor, NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din România, a menționat că „în ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private”. În acest context, compania își îndemna clienții să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensiile lor și și să se implice activ în demersurile de economisire suplimentară”.

ASF a precizat că sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creștere și care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanții la sistem și deci „nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care privește naționalizarea Pilonului II de pensii”.

La rândul său, ministrul de finanțe Viorel Ștefan a catalogat o eventuală decizie de naționalizare drepr „aberantă”. 

„Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea pilonului II de pensii”, a spus ministrul de finanțe în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit News.ro, Viorel Ștefan a precizat că în cursul dimineții a avut consultări cu reprezentanții ASF, „în ideea că vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”.

„Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.

În contextul în care în spațiul public se vorbește tot mai mult de o posibilă adâncire a deficitului bugetar, pe fondul deciziilor de creștere a salariilor din sectorul public combinate cu reducerile de impozite și eliminările de taxe, prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a lansat ideea că guvernul ar pregăti naționalizarea fondurilor de pensii private.