Curtea Constituțională a amânat marți, din nou, dezbaterea privind legea dării în plată, în timp ce deputații nu s-au mai strâns să voteze conversia creditelor în franci elvețieni, deși adoptaseră toate articolele legii în cursul dimineții.

Camera Deputaților și-a suspendat lucrările în plen, din lipsă de cvorum, la sesiunea de vot final în care trebuia să fie supusă votului Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Plenul Camerei adoptase pe articole proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut.

Potrivit Profit.ro, Plenul a înlăturat un amendament al Comisiilor de raport care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei. Limita de 250.000 de franci elvețieni a fost păstrată. Pentru această săptămână nu este programată o altă ședință a plenului Camerei Deputaților.

Pentru Legea privind darea în plată, în vigoare din 13 mai și contestată de bănci, Curtea Constituțională a discutat 33 de dosare în care băncile au ridicat excepții de neconstituționalitate cu privire la Legea dării în plată, din totalul de peste 500 de sesizări depuse de la intrarea în vigoare a actului. Numărul sesizărilor s-a dublat în mai puțin de o lună. La mijlocul lunii septembrie, existau aproximativ 250 de astfel de sesizări.

Excepțiile băncilor privind Legea dării în plată au fost conexate de către judecătorii Curții Constituționale, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut judecătorilor, prin intermediul procurorului de ședință, să accepte sesizările de neconstituționalitate formulate de bănci.

Potrivit legii, creditorul poate să conteste notificarea depusă de debitorul care vrea să închidă creditul ipotecar prin dare în plată. Contestația nu poate viza chestiuni de fond, ci doar dacă debitorul îndeplinește sau nu condițiile de admisibilitate.

Pot să dea în plată persoanele fizice consumatori, cu credite garantate cu locuințe în valoare de până la 250.000 de euro echivalent în valuta creditului la cursul de la data contractării. Notificarea suspendă efectele contractului, inclusiv procedurile de executare silită.

Pentru că legea se aplică inclusiv creditelor în derulare, bancherii au spus în repetate rânduri că este neconstituțională, pe motiv că activează retroactiv și afectează dreptul la proprietate.