BERD și-a înrăutățit considerabil prognozele privind economiile din zona Europei și Asiei, estimând că vor intra în recesiune aproape toate statele în care instituția activează.

Economia României va scădea cu 4% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare într-un raport publicat miercuri. În noiembrie 2019, banca estimase un avans de 3,2%.

Dar recesiunea nu va fi una de durată, dat fiind că economia este așteptată să crească cu 4% în 2021, potrivit raportului Regional Economic Prospects al BERD.

BERD preconizează ca economia va scădea cu doar 4% în contextul unei încetiniri semnificative a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restricțiile ridicate. Analiștii băncii susțin că starea de urgență introdusă la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat într-o oarecare măsură de creșterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezintă 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE.

Investițiile sunt în scădere din cauza incertitudinilor și a turbulențelor de pe piețe, presiunile asupra lichidităților și întreruperea lanțurilor de aprovizionare putând să afecteze proiectele aflate în derulare, apreciază BERD, potrivit Agerpres.

Deși România este mai puțin dependentă de comerțul internațional comparativ cu alte membre UE din regiune, exporturile de bunuri (care reprezintă aproximativ 33% din PIB) au fost afectate, în special din cauza expunerii semnificative la economia italiană, care a suferit de pe urma pandemiei, în condițiile în care exporturile de bunuri către Italia reprezintă aproximativ 10% din total. Mai mult, Italia este și o sursă importantă de remitențe pentru România, reprezentând aproximativ o treime din intrările de bani în România, se arată în raport.

BERD remarcă pachetul de măsuri adoptat de guvern pentru susținerea economiei, dar spune că o suplimentare a acestora ar putea fi dificilă din cauza poziției fiscale delicate, respectiv o estimare privind accentuarea deficitului bugetar la 6,7% din PIB.

BERD, instituție înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist, și-a extins în ultimii ani orizontul de investiții, ajungând zona Caucazului, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Potrivit raportului citat, economiile din toate regiunile în care activează banca se vor contracta, în medie cu 3,5%. Dintre cele 37 de state analizate, doar Egipt, Uzbekistan și Turkmenistan ar putea scăpa de recesiune în acest an. 

În România, BERD este principalul investitor instituțional din România, cu finanțări de peste 8,6 miliarde de euro.