Guvernatorul BNR a făcut apel la mai multă „calmitate” pentru a depăși perioada de criză, chiar în conferința în care anunța că prețurile vor continua să crească în următoarele luni.

Banca Națională a României se așteaptă la accelerarea ratei anuale a inflației până în iunie, în condițiile presiunilor din partea costurilor de producție, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina.

BNR și-a majorat la 12,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, după ce anterior estima o rată de 9,6%. 

„Nu mai avem de unde să reducem impozite, să acordăm ajutoare. Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul”, a declarat șeful BNR joi, într-o conferință de presă în care a prezentat raportul trimestrial al băncii asupra inflației.

„Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”, a spus Isărescu, potrivit HotNews.

Președintele Klaus Iohannis a luat de bun sfatul guvernatorului și a transmis că „guvernul României a luat și va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflației".

Șeful statului a subliniat că vor urma și alte crize pe măsură ce răzpoiul declanșat de Rusia în Ucraina va continua și „toată lumea va resimți creșterea prețurilor”. El a îndemnat la o atenție sporită în privința efectuării cheltuielilor.

„Guvernul lucrează la scheme de compensare, însă trebuie să fim conștienți că acest război va continua să genereaze în continuare crize”, a spus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii.

Șeful statului a comentat sec și declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu, care i-a îndemnat pe români să nu intre în panică din cauza scumpirilor și să bea ceai de tei ca să se liniștească: „Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai”.

Singurul vinovat de creșterea prețurilor este Vladimir Putin, „care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”, a spus Iohannis, îndemnându-i pe români să nu mai caute vinovați în rândul Guvernului, Parlamentului sau clasei politice autothtone. „Problema e una globală”, a insistat Klaus Iohannis, amintind că și alte state se confruntă cu inflație de peste 10%.

În aprilie, rata inflației a ajuns aproape de 14% în România, cu mult peste ținta BNR și estimările făcute în urmă cu doar câteva luni.

Guvernatorul nu s-a abținut totuși de la critici aduse clasei politice, arătând că, deși poate nu sunt direct vinovate de creșterea peste măsură a prețurilor, acâiunile trecute ale guvernului și parlamentarilor au redus spațiul de manevră din prezent.

„Avem o problemă fiscal bugetară de ani buni. Nu mai avem de unde să reducem impozite sau să acordăm ajutoare”, a spus Isărescu, adaugând că schemele de compensare ale facturilor populației la energie adaugă deja costuri la buget, dar inflația ar fi fost aproape de 20% fără acestea, notează Profit.ro.

La o inflație atât de ridicată, se pune problema și unei accelerări a creșterii prețurilor, cauzate de actualizarea salariilor. „Cel mai periculos proces care ne pândește este o spirală prețuri-salarii”, a spus guvernatorul. „Riscul există din punct de vedere politic, social. În situația în care inflația intră în spirală, deciziile vor fi mai dificil de luat”.