România a atras anul trecut investiții străine de peste 4 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel post-criză.

Banii atrași de la companii străine au finanțat aproape integral deficitul de cont curent, care a crescut masiv anul trecut pe fondul exploziei consumului.

„Investițiile directe ale nerezidenților e în România au însumat 4 081 milioane euro, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3 899 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 182 milioane euro”, a transmis luni Banca Națională a României. În 2015, valoarea investițiilor străine a fost de circa 3,46 miliarde de euro.

Nivelul investițiilor străine directe din 2016 a fost cel mai ridicat de după 2008, anul de vârf al intrărilor de fonduri de la companii străine în România, cu un nivel record de circa 9,5 miliarde de euro.

„Această evoluție a fost determinată de interesul manifestat de capitalul străin pentru oportunitățile oferite de ciclul economic post-criză pe plan intern, într-un context caracterizat prin ameliorarea percepției de risc investițional în România”, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania.

În 2016, contul curent al balanței de plăți externe a înregistrat un deficit de 4,12 miliarde de euro, semnificativ mai mare decât nivelul de 1,94 miliarde de euro înregistrat în anul precedent. Accentuarea deficitului s-a datorat în mare parte avansului importurilor, pe fondul unei creșteri accelerate a consumului intern. De altfel, datele Institutului de Statistică au arătat încă de săptămâna trecută că nivelul deficitului comercial, adică diferența dintre importuri și exporturi, a fost în 2016 cel mai mare de după 2008.

Anul trecut, România a înregistrat valori istorice ale comerțului internațional, cu importuri în valoare de 67,3 miliarde de euro (în creștere cu 7% față de 2015) și exporturi de 57,4 miliarde de euro (un plus de 5,1% față de anul precedent).