Banca Națională a României a redus rezervele minime de valută pe care fiecare bancă trebuie să le țină la banca centrală, dar rata de 8% este încă mult peste media europeană.

„Ne îndreptăm spre normalitate. Normalitate înseamnă în jur de 2%. Suntem țară membră a Uniunii Europene, iar banca centrală a României este membră în sistemul european al băncilor centrale. Este normal să mergem într-acolo”, a spus vineri guvernatorul Mugur Isărescu.

„Și pentru o mai bună înțelegere pentru că am văzut câte confuzii sunt legate de aceste măsuri fac următoarele precizări: noi nu dăm bani băncilor și nu le finanțăm”, a adăugat Mugur Isărescu.

Băncile comerciale sunt obligate să păstreze la banca centrală o parte a depozitelor atrase de la clienți, așa-numitele rezerve minime obligatorii, sau RMO. Rata RMO pentru depozitele în moneda națională este de 8%, iar conducerea BNR a redus vineri rata rezervelor pentru depozitele în valută la același nivel (cu două puncte procentuale mai jos decât nivelul anterior, de 10%).

 

„Nu dăm bani băncilor, nu le alimentăm. Nici nu trebuie să ne dea socoteală ce fac cu banii, cum văd că se înfiripă discuția prin România. Sunt banii lor. Sunt depozitele lor. Noi le-am ținut în rezervă, e adevărat, și din considerente anticriză”.

În trecut, BNR a solicitat rezerve foarte mari, de aproape jumătate din depozitele în valută atrase. Isărescu a explicat că majorarea rezervei minime obligatorii a fost o măsură de politică monetară restrictivă având ca scop descurajarea creditului în valută. În acest sens, coborârea de la 40% la 2% înseamnă diminuarea unei restricții, potrivit guvernatorului, relatează Agerpres.

În ultima perioadă însă, creditarea în valută este pe o pantă descendentă, atât companiile cât și populația preferând împrumuturile în lei, în condițiile în care dobânzile au scăzut foarte mult.

BNR a menținut rata dobânzii de referință la 1,75% în ședința de vineri a Consiliului de Administrație.