Guvernul va reduce unele cheltuieli bugetare pentru salariații din sectorul public, în încercarea de a reduce deficitul din acest an la circa 7% din produsul intern brut, au declarat surse guvernamentale pentru EURACTIV România.

Guvernul a identificat posibilitatea de a reduce cheltuielile bugetare cu circa 1,8-2 miliarde de lei în acest an prin diminuarea banilor alocați pentru transportul studenților, dar și a unor avantaje salariale ale bugetarilor.

Astfel, Executivul vrea să readucă cheltuielile pentru transportul studenților la nivelul din 2016, înainte ca guvernarea PSD să introducă gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru toți studenții. Concret, în Guvern se discută dacă se va introduce un anumit număr de călătorii gratuite sau va fi o reducere pentru fiecare călătorie.

Pe de altă parte, instituțiile publice nu vor acorda vouchere de vacanță în acest an, urmând ca această facilitate să revină din 2022, au precizat sursele citate. Totuși, angajații din sectorul public au posibilitatea să utilizeze în 2021 tichetele primite în 2019 și 2020. Economia aici va fi, din estimările Guvernului, de 1,2 miliarde de lei.

În plus, vor fi reduse indemnizațiile de hrană primite de bugetari, care înseamnă o economie de aproape 800 de milioane de lei. De asemenea, sporurile COVID de la prefecturi urmează să fie și ele diminuate, mai spun sursele.

Sporurile de antenă și alte sporuri vor fi și ele reduse, economia la buget fiind aici estimată la 700 de milioane de lei.

Totodată, pensiile se vor indexa de anul viitor cu rata inflației și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu.

În cadrul unei ședințe a Coalției care are loc la ora transmiterii acestei știri, liderii PNL-USR PLUS-UDMR discută dacă modificările se vor face prin OUG sau prin amendamente depuse în Parlament la legea bugetului.

Guvernul intenționează să reducă în acest an deficitul bugetar la circa 7% din PIB, de la 9,8% din PIB în 2020.

Premierul Florin Cîțu a spus că legea bugetului este finalizată și va fi făcută publică marți sau miercuri dimineață cel târziu. „Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanță de urgență sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliție, cu coaliția de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparență publică mâine sau miercuri dimineață, cel mai târziu”, a spus Florin Cîțu luni, la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

Ulterior, liderul PNL, Ludovic Orban, a confirmat că nu se emit noi vouchere de vacanță, fiind valabile încă cele din anii trecuți.

De asemenea, se vor analiza toate sporurile, o decizie finală urmând să fie luată în zilele următoare. Totuși Orban a precizat că sporul de 30% pentru lupta împotriva COVID-19 care se acordă acum în prefecturi va fi eliminat.

Acesta a mai declarat că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem de decontare a unui anumit număr de călătorii pentru studenți, în sensul în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care își efectuează studiile studenții și nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD.