Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,84 miliarde de lei, respectiv 3,59% din produsul intern brut estimat pentru acest an, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor.

Aproape jumătate din valoarea deficitului a fost generat, potrivit ministerului, de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Deficitul este mai mult decît dublu față de cel înregistrat în primele cinci luni ale anului trecut, când a fost de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, în scădere cu 3,4% față de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.

De cealaltă parte, cheltuielile bugetului s-au ridicat la 158,43 miliarde de lei, în creștere în termeni nominali cu 14,4% față de aceeași perioadă a anului 2019. 

„Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației”, a explicat Ministerul Finanțelor.

Astfel, până la finele lunii mai s-au plătit 2.288,8 milioane de lei pentru indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 440,1 milioane de lei pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 9,0 milioane de lei pentru indemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.