Acțiunile tranzacționate la București au deschis în scădere cu peste 10%, dar au recuperat ulterior din pierdere, în contextul unui sentiment negativ consemnat la nivel internațional.

Bursele externe sunt în scădere puternică pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus și a prăbușirii pieței petrolului, iar piața locală de acțiuni a urmat trendul internațional.

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de luni, cu indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 16 companii, înregistrând o scădere de aproape 10%.

Ulterior, acțiunile au recuperat parte din pierderi, astfel că principalii indici indicau scăderi de circa 6% la ora 10:50, cu declinuri mai accentuate în cazul companiilor petroliere.

Astfel, acțiunile Petrom erau pe minus cu circa 13%, iar Rompetrol Rafinare se tranzacționa în scădere cu peste 10%, potrivit datelor publicate pe site-ul bursei din București.

Piețele internaționale au înregistrat duminică seară cea mai amplă scădere a prețurilor petrolului de după Războiul din Golf din 1991, de circa 30%, după ce Arabia Saudită a lansat un război agresiv al prețurilor în încercarea de a afecta Rusia, care a refuzat să reducă producția de țiței. Marii producători de petrol încercau să reducă oferta de petrol, ca răspuns la scăderea cererii mondiale în contextul epidemiei de coronavirus.