Baronul dezinfectanților botezați câștigă bani grei de la Institutul Oncologic București. Cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluțiile dezinfectante și plătește bani grei pe curățenie unei firme din același trust.

UPDATE

Managerul Institutului Oncologic București, Nicolae Straja, a respins, marți, într-o conferință, acuzațiile, exprimându-și speranța că acest control decis de ministrul Sănătății va reflecta realitatea.

„Departamentul de achiziții și-a efectuat corect și legal toate procedurile pentru achiziționarea serviciilor de curățenie”, a precizat el.

Managerul a mai afirmat că serviciile de curățenie nu sunt pentru întregul institut, fiind excluse, printre altele, sălile de operații.

UPDATE

În urma investigației EurActiv.ro, ministrul Sănătății a dispus, marți, Corpului de Control, efectuarea unei anchete în ceea ce privește contractele de achiziții încheiate de Institutul Oncologic București cu firma producătoare a dezinfectanților în cauză, dar și cu alți agenți economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor.

”Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General. De asemenea, ministrul Sănătății are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare și achiziții și la alte unități spitalicești”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

 +++

Pe lângă Hexi Pharma - fabricantul de dezinfectanți despre care echipa de investigații de la Gazeta Sporturilor a descoperit că dilua chiar și de zece ori substanțele cu care se curăță spitalele românești - o altă firmă cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulți bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL.

Firma face curățenie în câteva spitale importante din București și din țară, în schimbul unor sume importante.

Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunț public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Cu toate că nu respectă cerințele din caietul de sarcini, firma se pregătește să câștige un contract de curățenie pe trei ani, în valoare de șapte milioane de lei. Cel mai probabil, contractul va ajunge tot la Medical Cleaning, căci, ca și în cazul negocierii care a adus firma în IOB, spitalul cere, prin caietul de sarcini, documente pe care alte firme din domeniu nu le pot obține, în lipsa unei relații speciale cu producătorul dezinfectanților pe care urmează să-i folosească.

Evident, în oferta Medical Cleaning sunt incluse produsele firmei-surori Hexi Pharma, însoțite de acea documentație pe care, evident, firmele concurente nu o pot produce vreodată.

Schema este posibilă doar cu ajutorul singurului laborator din România autorizat să analizeze dezinfectanți, Unilab, în care Condrea a fost acționar printr-un offshore din Cipru.

În 17 februarie 2016, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) a scos la licitație curățenia din spital pe următorii trei ani. Costul estimat de specialiștii în achiziții de la IOB depășește șapte milioane de lei cu TVA.

Anticipând că procedura de atribuire a contractului pe trei ani va fi una anevoioasă, spitalul a chemat de urgență la o negociere fără anunț de participare patru firme de curățenie, pentru a alege una căreia să-i dea un contract provizoriu pe două luni, în valoare de peste 300.000 de lei.

Negocierea

Caietul de sarcini al acestei proceduri este esențial pentru a înțelege schema Hexi Pharma.


Extras din caietul de sarcini pentru negociere.

În documentul obținut de EurActiv.ro, spitalul cere de la firma de curățenie o serie de detalii despre produsele pe care intenționează să le folosească. Între acestea se regăsesc fișa tehnică – practic rețeta produsului – și avizul Ministerului Sănătății în copie conformă cu originalul semnată de producător, precum și o serie de standarde SR-EN.

Ei bine, tocmai aceste detalii privind forma și fondul documentelor favorizează de o manieră evidentă firma din trustul lui Dan Condrea.

"Niciun producător nu va fi de acord să facă publică fișa tehnică a produsului său, adică rețeta în detaliu. Este secretul lui și așa e normal să fie, tot ce e în plus față de etichetă ține de secretul comercial”

, a explicat pentru EurActiv.ro reprezentantul uneia dintre firmele concurente ale Medical Cleaning în această procedură de achiziție, firmă care a fost respinsă din cauză că nu a putut produce aceste documente.

Un alt document cerut într-o formă anume prin caietul de sarcini este avizul Ministerului Sănătății, eliberat de Comisia Națională de Produse Biocide. Acesta trebuia adus de firmele de curățenie în copie conform cu originalul, "semnat de către deținătorul documentului”.

Avizele date de această comisie sunt publice. Aici poate fi consultat, de pildă, avizul pentru HexioSept.

În aceste condiții, a cere firmei de curățenie să aducă o copie a avizului semnată de producător pare o chestiune inutilă.

"Ele (avizele, n.r.) reprezintă, dacă vreți, un contract între stat și producător, contract prin care acel producător se obligă să producă acel dezinfectant fără a-l modifica, fără a-i schimba rețeta. Teoretic, acel aviz, dat producătorului în baza analizelor pe care el le aduce în fața comisiei din Minister, conține toate informațiile necesare pentru ca statul să permită folosirea acelui produs în locurile pentru care el a fost conceput, în cazul nostru în spitale”

, a explicat pentru EurActiv.ro reprezentantul unui concurent al Hexi Pharma pe piața din România.

În plus, firmelor de curățenie li se mai cer, prin caietul de sarcini, diferite rapoarte de testare și buletine de analize făcute produselor cu care urmează să curețe spitalul.

"Dacă este un produs avizat de statul român, cum să mă duc eu să-i fac teste? Și cum să procedez, să testez fiecare sticlă, de teamă că s-a schimbat rețeta avizată inițial de Ministerul Sănătății?”

, s-a întrebat reprezentantul firmei de curățenie care, în final, din cauză că nu avea documentele în forma cerută, a fost descalificat de la negociere, deși oferea tot produse Hexi și avea și prețul mai mic decât cel oferit inițial de Medical Cleaning.

EurActiv.ro a mers la IOB, pentru a discuta cu responsabilul pentru aceste proceduri de achiziție publică, Eugen Băltărețu. 

"Cerem toate aceste lucruri pentru că vrem să vedem că ofertantul (firma de curățenie, n.r.) este serios și are o relație stabilă cu producătorul de substanțe pe care urmează să le folosească. Nu vrem să ne trezim că, după ce câștigă, nu se mai înțelege cu producătorul și nu mai primește substanțele necesare activității. Știți cât de greu este să rupi un contract?”

, a fost explicația reprezentantului IOB.

Standardele inventate

În plus față de acele documente pe care trebuie să le obțină de la producătorul dezinfectanților, IOB a mai cerut ceva prin caietul de sarcini: o serie de standarde EN.

Chestiuni extrem de tehnice, acestea reprezinta, practic, niște dovezi ale eficienței respectivelor produse, în funcție de specificul și destinația fiecăruia.

Există însă, printre multele standarde SR-EN absolut normale, și unele care sunt, practic, imposibil de obținut, pentru că sunt lipsite de sens.

Un specialist chimist a analizat, pentru EurActiv.ro, cerințele din caietul de sarcini făcut de IOB pentru negociere, descoperind o serie de inadvertențe.

Cea mai flagrantă: unui produs pe baza de alcool i se cere să respecte standardul SR-EN 13704, care se referă la acțiunea sporicidă a produsului.

"Standardul 13704 nu se poate efectua din cauza că alcoolul nu poate avea acțiune sporicidă!”, a scris specialistul în emailul transmis, bolduind propozitia "alcoolul nu poate avea actiune sporicidă” și încheind fraza cu semnul exclamării. 

"Este ca și când ai merge la un laborator să testezi dacă mașina ta poate să zboare. Este un nonsens, nu există așa ceva, nu poate exista un astfel de test. Nici nu te primește un laborator serios pentru o asemenea enormitate”, a adăugat specialistul citat, care a dorit să rămână anonim.

Ei bine, produsul Hexio Spray are acest standard, în urma unui test făcut la Unilab.

Aceste standarde sunt importante întrucât ele conferă, practic, firmei Hexi Pharma un monopol pe piața dezinfectanților medicali.

Acolo unde ele sunt cerute în caietul de sarcini – ca în cazul Institutului Oncologic București – niciun alt producător nu poate trece de aceste condiții.

„Există în piață și alte firme care produc dezinfectanți și detergenți medicali, firme care au produse cel puțin la fel de bune și la prețuri mult mai mici, dar ele nu au cum să intre la acest gen de licitații pentru că nu au aceste standarde inventate”, a explicat concurentul lui Medical Cleaning SRL.

O altă inexactitate: în caietul de sarcini, la capitolul „Dezinfectant de nivel intermediar pentru suprafețe” și la capitolul „dezinfectant rapid gata preparat pentru dezinfecția suprafețelor mici” apare standardul SR-EN 14563.

Conform Ordinului de ministru care detaliaza aceste standarde, SR-EN 14563 se referă la instrumentarul medical și nu la suprafețe.

„Le-au băgat acolo cu furca, asta au făcut, ca să se asigure că nu aduce nici dracu’ toate actele și să ne poată descalifica pe toți, asta au făcut!”, conchide, amar, omul de afaceri, acuzând blatul între IOB și firmele din „trustul Hexi”.

Laboratorul

Unilab SA, firma care deține laboratorul Unilab din Otopeni, are între acționari atât persoane fizice cât și o firmă, Hatom Limited, un offshore cipriot.

Aceasta intră în acționariatul laboratorului - singurul care este acreditat să testeze anumite tipuri de dezinfectanți în România - în luna februarie 2011, preluând acțiunile cedate de un alt offshore cipriot, CPS Chemical and Pharmaceutical Solutions Limited.

Aceasta din urmă era reprezentată la acel moment chiar de Dan Alexandru Condrea, după cum reiese din Monitorul Oficial al Romaniei.

În declarațiile date echipei de jurnaliști condusă de Cătălin Tolontan, Condrea a negat orice legătură oficială cu laboratorul care testează produsele Hexi Pharma, companie pe care o deține oficial, ca acționar.

Legătura este, așadar, în Monitorul Oficial.

IOB cumpără de la Hexi cu două mâini

Deși se află sub contract cu Medical Cleaning, care, conform caietului de sarcini, face curățenie în aproape tot spitalul folosind produsele Hexi Pharma, IOB cumpără direct de la Hexi Pharma, în 6 aprilie, dezinfectanți de peste o sută de mii de lei, informație ce se poate obține consultând același site oficial de achiziții publice, rubrica „Listă cumpărări directe atribuite”.

Pe lângă substanțele dezinfectante folosite în actul medical, IOB cumpără inclusiv detergentul dezinfectant pentru podele Hexio Sept AF, care este folosit de echipele de curățenie ale Medical Cleaning SRL cu care era deja sub contract.

„Firma de curățenie nu lucrează în tot spitalul. Există și spații în care angajații firmei nu au acces, cum ar fi, de exemplu, sălile de operație sau birourile, unde folosim pentru curățenie oamenii noștri, angajații proprii. Acesta este motivul pentru care am cumpărat dezinfectantul de podea”, a explicat pentru EurActiv.ro Eugen Băltărețu, omul cu achizițiile de la IOB.

El nu a putut preciza cât la sută din spital este dezinfectat de Medical Cleaning și cât cu angajații proprii.

Licitația

Câștigătorul negocierii pentru contractul pe cele două luni a fost, așadar, Medical Cleaning SRL, firma deținută de Condrea. Competitorii ei au fost excluși pentru că nu au putut produce documentele cerute, în forma cerută de IOB, pentru fiecare dintre substanțele produse de Hexi.

„Nu ne-au fost respinse produsele, să ne-nțelegem! Noi am propus aceleași produse Hexi Pharma cu care Medical Cleaning face astăzi curățenie în spital, dar ne-a fost respinsă oferta pentru că nu aveam hârtiile de la producător. Doar nu era nebun Hexi să ne dea și nouă ce le dă celor de la Medical Cleaning, ele având unul și-același proprietar. De-asta am pierdut negocierea”, a explicat concurentul lui Condrea.

Procedura a fost contestată, însă, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul negocierii, desființând, practic, contractul IOB cu Medical Cleaning pentru cele două luni. Ce-i drept, pe alte motive, nu din cauza absurdității cerințelor din caietul de sarcini.

„Vom contesta în mod cert decizia CNSC la Curtea de Apel”, a reacționat scurt Eugen Băltărețu.

Aceeași situație, la indigo, se petrece și în procedura de selectare a furnizorului de curățenie pentru contractul de șapte milioane de lei. IOB a cerut aceleași documente, participanții la licitație nu au de unde să le aducă și vor fi, probabil, descalificați.

Termenul-limită pentru a produce documentele cerute a expirat vineri, înainte de Paște.

„Nu am emoții, documentația, inclusiv caietul de sarcini, au trecut de verificarea ANRMAP (autoritatea care verifică procedurile de achiziție publică, n.r.), așa că totul este în regulă. Nimeni nu ne poate reproșa nimic!”, a mai spus Eugen Băltărețu în discuția cu EurActiv.ro.

Epilog

Astăzi, IOB cumpără de la trustul de firme al lui Dan Alexandru Condrea atât direct, cât și prin firma de curățenie Medical Cleaning SRL, substanțele dezinfectante de la Hexi Pharma. Din documentele obținute de EurActiv.ro, la câteva zile după ce le cerea celor care voiau contractul de curățenie să aducă documente de la producător despre substanțele Hexi Pharma, IOB cumpăra direct de la fabrica lui Condrea fix aceleași produse Hexi Pharma.

Doar produsele Hexi Pharma se califică din punct de vedere al documentației pentru a participa la procedurile de achiziție publică de la IOB, totul în baza unor acte emise de Unilab, laboratorul care i-a apartinut lui Condrea și care astăzi are 90 la sută din acționariat ascuns într-un offshore din Cipru.

În acest fel, cel mai probabil Condrea va mai lua zilele viitoare încă șapte milioane de lei din bugetul celui mai important spital de oncologie din România.

Ca bătaia de joc să fie și mai mare, IOB plătește pentru servicii de curățenie non-stop care însă nu îi sunt livrate. Deși în caietul de sarcini spitalul ceruse echipe de curățenie non-stop, EurActiv.ro a mers lunea trecută, în 25 aprilie, la IOB, în jurul orei 23.00, pentru a căuta echipa Medical Cleaning SRL, dar șeful echipei de pază a declarat că angajații firmei au terminat programul după-amiază și au plecat, urmând să revină la lucru abia a doua zi dimineață.

EurActiv.ro a încercat să îl contacteze pe Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma și Medical Cleaning, însă, deși mesajul trimis pe Whatsapp apare citit, omul de afaceri nu a răspuns.