Propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate.

Avertismentul a fost lansat de reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), în cadrul discuțiilor purtate, săptămâna trecută, cu oficiali din Guvern.

Potrivit unui comunicat de presă al CDR, coordonatorii grupurilor de lucru ai organizației au prezentat prioritățile pe 13 domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism. De asemenea, discuțiile s-au concentrat în mod deosebit pe dezvoltarea infrastructurii, predictibilitatea fiscală și problematica deficitului de forță de muncă, scrie Agerpres.

CDR a solicitat Guvernului explicații tehnice despre cum va proceda cu transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a reiterat că susține reducerea costului muncii cu 4,25 procente, așa cum este prevăzut în programul de guvernare.

"CDR a mai sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plată defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate - trezorerie, instituții de credit și ANAF - și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate. CDR susține fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în măsură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară", se arată în comunicatul citat.

Totodată, membrii Coaliției au solicitat Guvernului să ia măsuri pentru consolidarea fiscală a impozitului pe profit și TVA și să reintroducă plafonarea pentru CAS și CASS pentru a asigura echitate fiscală persoanelor fizice autorizate și pentru a crește salariile nete, cu efect multiplicator în economii și consum și, implicit, în creșterea PIB.

Cum pentru mediul antreprenorial, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este deficitul de forță de muncă, Coaliția susține deschiderea pieței muncii extra-comunitare, dar și programele de repatriere a românilor din diaspora.

De asemenea, în domeniul fiscalității, CDR susține cota unică de 16%, un sistem fiscal stabil și predictibil, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcția de prevenire și control și modernizarea infrastructurii pentru a crește gradul de conformare voluntară.

Conform calendarului discuțiilor, următoarea întâlnire dintre CDR și Guvernul României este programată pentru data de 7 septembrie 2017.

Autoritățile vor să introducă mecanismul plăților defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmărindu-se creșterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat, săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.