Comisia Europeană a autorizat luni preluarea companiei siderurgice italiene Ilva de către ArcelorMittal, dar cel mai mare producător de oțel din lume trebuie să vândă o parte dintre activele deținute în Europa, inclusiv combinatul de la Galați.

ArcelorMittal a anunțat, în septembrie 2017, că vrea să cumpere Ilva, care deține cel mai mare combinat siderurgic din Europa la Taranto, în sudul Italiei, iar Comisia a lansat o investigație amănunțită în noiembrie.

Pentru a obține acordul autorităților de concurență europene, grupul ArcelorMittal a anunțat că este dispus să renunțe la mai multe active din Europa, inclusiv fostul combinat Sidex din Galați, cel mai mare producător de oțel din România, companie privatizată în 2001.

Acest angajament trebuie să răspundă îngrijorărilor Comisiei privind competiția pe piața siderurgică europeană și să fie viabile pe termen lung, a anunțat luni Executivul UE. Sectorul siderurgic este o industrie cheie în UE, cu circa 360.000 de angajați în 500 de unități de producție aflate în 23 din cele 28 de țări membre.

Aprobarea achiziției este condiționată de vânzarea cu succes a unor operațiuni de producție din Belgia, Cehia, Luxemburg, Italia, România și din fosta republică iugoslavă Macedonia, precum și a unor firme din domeniul distribuției din Franța și Italia.

Companiile siderurgice trebuie vândute unui cumpărător care să continue operațiunile și să le dezvolte, pentru a concura cu ArcelorMittal. și a menține competiția pe piața europeană și competitivitatea acestei industrii „Altfel spus, vânzarea unei fabrici către un cumpărător care intenționează să o închidă ulterior nu este o soluție acceptabilă”, a anunțat Comisia Europeană.

Pentru a se asigura de acest lucru, Comisia se va implica în procesul de vânzare a activelor și va evalua capacitățile și motivația potențialilor cumpărători de a continua și extinde operațiunile achiziționate.

Executivul european încearcă astfel să se asigure că achiziția Ilva de către ArcelorMittal, care va crea cel mai mare producător siderurgic din Europa, nu va duce la creșterea prețurilor la oțel pentru alte sectoare ale economiei europene, a explicat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență. „Astfel vom asigura o competiție pe piețele europene de oțel. Decizia merge mână în mână cu acțiunile decisive ale UE pentru protecția industriei siderurgice de competiția neloială făcută de produsele din alte țări”, a spus Vestager.