Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, afirmă că, în acest moment, nu există niciun proiect privind restructurarea aparatului bugetar sau tăieri de salarii în sectorul public.

Ministrul finanțelor Florin Cîțu a declarat luni sera, după ședința de Guvern, că la rectificarea bugetară va face o reevaluare a cheltuielilor pentru tot anul, deoarece există o creștere foarte mare a cheltuielilor și o scădere a veniturilor, pentru că foarte multe companii au fost închise.

”Asta înseamnă că deficitul pentru 2020 crește semnificativ. O creștere semnificativă a deficitului înseamnă și finanțare mult mai complicată pentru această perioadă. Rolul nostru e să ne asigurăm că oamenii primesc la timp salarii, pensii, dar nu e ușor. Ne uităm la reevaluarea cheltuielilor bugetare pentru tot anul”, a spus Florin Cîțu.

Ulterior, într-o intervenție telefonică la Digi24, ministrul finanțelor a explicat ce înseamnă această reevaluare a bugetului: ”Ne vom uita dacă în cheltuielile pe care le avem anul acesta există cheltuieli neesențiale, la care putem să renunțăm și să mai reducem din presiunea asupra bugetului. Asta pe de o parte. Dar în același timp, ne uităm și la capitolele importante din bugetul de cheltuieli, unde putem să amânăm o parte din cheltuieli pentru anul viitor. Cum vom avea această analiză, vom ieși cu ea, sper ori la momentul rectificării, ori imediat după”.

Întrebat dacă se ia în calcul și o restructurare a aparatului bugetar, Cîțu a precizat că, ”în acest moment, nu există în lucru la Ministerul finanțelor publice așa ceva”.

”Deci, nu, nu ne uităm la așa ceva. Ne uităm la cheltuieli, e adevărat, dar în ceea ce privește aparatul bugetar, știți foarte bine, acest guvern a început cu 16 ministere în loc de 27, fiecare minister și-a făcut o reorganizare, eu am terminat reorganizarea ANAF, urmează și reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, digitalizarea”.

Ministrul a mai spus că, în această perioadă, bugetarii care lucrează de acasă nu primesc anumite sporuri pe această perioadă.