Evaluarea celor 27 de oferte primite pentru găzduirea Autorității Bancare Europene (ABE) și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) este bazată doar pe informațiile trimise de statele membre și nu prevede o clasificare sau o listă scurtă.

Comisia Europeană a publicat sâmbătă evaluarea celor 27 de oferte primite de statele membre referitoare la găzduirea Autorității Bancare Europene (ABE) și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care sunt situate în prezent în Regatul Unit.

România candidează pentru găzduirea sediului EA, alături de alte 18 state, în tmp ce pentru sediul ABE au fost depuse opt candidaturi.

Oferta României

În prezent, România nu găzduiește nicio agenție europeană. Pentru viitorul sediu al EMA, guvernul a propus un proiect de birouri deținut de fondul de investiții Globalworth, aflat în prezent în construcție. Potrivit documentelor transmise de Guvernul român, publicate de Comisie, Globalworth Campus va avea o suprafață de peste 27.000 de metri pătrați, ce poate găzdui peste 1.300 de angajați.

De asemenea, propunerea României include intenția Tarom de a furniza o ofertă specială pentru angajații și experții EMA, precum și intenția Primăriei Municipiului București de a crea o rețea de transport între campusul propus și anumite destinații din București.

Guvernul s-a angajat să înfințeze un departament pentru relocarea angajaților și famililor acestora, a experților și tuturor activităților agenției, în cazul în care Bucureștiul va fi ales, astfel încât EMA să păstreze cât mai mulți dintre angajații actuali.

În plus, oferta precizează și intenția Guvernului de a oferi alte beneficii, fără a le preciza însă.

Decizia de a transfera EMA și ABE, ambele situate în prezent la Londra, le revine guvernelor celor 27 de state membre. Transferul lor este o consecință directă a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, astfel cum a fost notificată Consiliului European la 29 martie 2017. EMA și ABE sunt două agenții de reglementare esențiale ale pieței unice a UE; ele sunt cruciale în ceea ce privește autorizarea medicamentelor și reglementarea bancară. Aceste agenții trebuie să continue să funcționeze neîntrerupt fără probleme după martie 2019.

Ce urmează

Comisia susține că a evaluat toate ofertele în mod obiectiv, pe baza criteriilor stabilite de președintele Jean-Claude Juncker și de președintele Donald Tusk și aprobate de șefii de stat sau de guvern din UE la reuniunea Consiliului European din iunie 2017.

„Evaluarea se bazează integral pe informațiile trimise de statele membre. Aceasta se conformează deciziei statelor membre potrivit căreia criteriile ar trebui să fie neponderate și nu prevede o clasificare sau o listă scurtă. În cadrul acestui proces, au fost consultate și agențiile”, arată Comisia.

Pe baza evaluării realizate de Comisie, Consiliul va purta o dezbatere politică în cadrul Consiliului Afaceri Generale din octombrie, urmând ca decizia finală să fie luată cu ocazia Consiliului din noiembrie 2017.