Comisia Europeană a vândut noi obligațiuni sociale pentru finanțarea instrumentului SURE, ducând totalul sumelor strânse de pe piața financiară la aproape 90 de miliarde de euro în doar șapte luni.

Cea de-a șaptea emisiune de obligațiuni - constând în două tranșe cu scadențe diferite (în 2029 și 2047) - a adunat peste 14 miliarde de euro, care vor distribuite statelor membre, care le pot utiliza pentru a ajuta companiile să păstreze locurile de muncă ale angajaților, în contextul pandemiei.

SURE este un instrument în valoare de 100 de miliarde de euro conceput de Comisia Europeană pentru a proteja locurile de muncă și veniturile angajaților afectate de pandemia de COVID-19.

Pentru accesarea acestor fonduri s-au înscris 19 state membre, printre care și România. România a primit 3 miliarde de euro dintr-un total de 4,1 miliarde de euro pe care l-a solicitat Comisiei Europene prin intermediul acestui instrument.

Cererea din partea statelor membre pentru acest instrument a fost ridicată, cele peste 75 de miliarde de euro strânse anterior seriilor emise marți fiind deja distribuite către 17 țări.

Potrivit Comisiei, SURE a atenuat cu succes impactul socioeconomic grav al crizei provocate de pandemia de COVID-19, contribuind la asigurarea unei creșteri semnificativ mai reduse a ratei șomajului în statele membre beneficiare în cursul crizei actuale, comparativ cu perioada crizei financiare mondiale, în pofida faptului că statele respective au înregistrat, de această dată, o scădere mai mare a PIB.