Comisia Europeană a aprobat schema de ajutoare pentru sprijinirea firmelor active în turism, cazare și servicii alimentare propusă de guvernul de la București, cu o valoare totală de circa 500 milioane de euro.

Ajutorul de stat va fi sub formă de subvenții directe, ce vor acoperi până la 20% din pierderile de venituri (sau, pentru anumite agenții de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja) suportate de către beneficiar în 2020 comparativ cu anul anterior.

Potrivit Ministerului Economiei, peste 73.000 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de schema de ajutor de stat.

Măsura vizează să îi ajute pe beneficiari să își răspundă nevoilor de lichiditate și să își continue activitățile în timpul și după pandemie. Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar privind ajutorul de stat, adoptat de Executivul UE după declanșarea pandemiei.

Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă acordarea de sprijin financiar din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.

Deși banii vin de la bugetul de stat, este nevoie de acordul Comisiei pentru a fi verificată respectarea condițiilor de acordare a ajutoarelor de stat.

Comisia a constatat că sprijinul nu va depăși 1,8 milioane euro per beneficiar, astfel cum este prevăzut în cadrul temporar și ajutorul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2021. Având în vedere că autoritatea europeană a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei într-un stat membru, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat, a anunțat joi Executivul UE.