Executivul UE a aprobat garantarea de către guvernul României a unui credit de până la 94 milioane de lei (19,3 milioane de euro) pentru compania aeriană de stat Tarom. Această garanție intră sub incidența legislației privind ajutoarele de stat.

Măsura are drept obiectiv compensarea pierderilor provocate direct de pandemia de coronavirus și restricțiile de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie-30 iunie. Acestea au obligat Tarom să își anuleze majoritatea zborurilor programate, ceea ce i-a afectat puternic cifra de afaceri, notează Comisia Europeană.

Executivul comunitar a analizat măsura în temeiul legislației europene care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagube care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

O firmă independentă de audit va verifica ca ajutorul să nu depășească pagubele suferite în perioada 16 martie-30 iunie.

Comisia consideră că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor, iar, dacă auditul constată că valoarea compensației a depășit dimensiunea pagubei, sprjinul acordat în plus va fi returnat. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

În data de 20 august, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o garanție de credit în valoare de 62 de milioane euro, menită să despăgubească Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Anterior, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) a lansat în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care reglementează garantarea de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a două împrumuturi bancare care urmează să fie acordate operatorilor aerieni TAROM și Blue Air. "Pentru asigurarea respectării normelor europene în materia ajutoarelor de stat se prevede că acordarea ajutorului individual de stat se va face numai după obținerea autorizării din partea Comisiei Europene și în condițiile prevăzute în decizia forului european", se încheie textul ordonanței de urgență publicate la începutul lunii august de Ministerul Transporturilor, notează Agerpres.