Comisia Europeană investighează eventuale încălcări ale normelor UE privind ajutoarele de stat prin ștergerea datoriilor combinatului Chimic din Vâlcea și aprovizionarea acestuia de către întreprinderile de stat.

Comisia Europeană a deschis o investigație pentru a verifica anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în ciuda situației financiare precare a acesteia. Membrii Comisiei Europene vor să afle dacă s-au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

"În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului', a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai mari combinate petrochimice din sud-estul Europei. Statul român deține 54,8% din acțiunile societății care în 2013 a intrat în insolvență. Pentur că prețul de vânzare în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

„Comisia va examina în special: acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar; sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat (CET Govora și Salrom) care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur și soluții saline”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop și nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigației constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, mai spun reprezentanții Comisiei.