În cea mai recentă estimare a evoluției economiei românești, Comisia Europeană preconizează un ritm de creștere mult sub cel prognozat de Guvern și un deficit bugetar peste cel inclus în bugetul recent adoptat de Parlament.

Comisia Europeană vede o creștere de 4,4% în 2017 a produsului intern brut al României, potrivit prognozei de iarnă dată luni publicității. Chiar dacă estimarea este îmbunătățită față de nivelul de 3,9% preconizat în toamnă, totuși prognoza Comisiei este semnificativ mai redusă decât ritmul de 5,2% inclus în legea bugetului.

Mai mult, Comisia Europeană estimează că, pe fondul deciziilor de relaxare fiscală și de creștere a salariilor și pensiilor, deficitul bugetar va urca la 3,6% din PIB în 2017 și 3,9% în 2018, peste nivelul maxim acceptat de UE, de 3% din PIB, pe care Guvernul s-a angajat să-l respecte în bugetul pentru acest an.

Executivul UE estimează că economia României a avansat în 2016 cu 4,9%, un nou record post-criză, datorită măsurilor de stimulare și a majorărilor succesive ale salariilor din sectorul public și a salariului minim pe economie, care au urcat consumul cu 9%, notează News.ro.

„Creșterea reală a PIB va rămâne solidă în orizontul estimat, susținută de relaxarea fiscală și de creșterea salariilor. Șomajul a scăzut semnificativ în 2016 și va rămâne stabil, la un nivel redus. Cu o evoluție peste potențial a economiei și cu atenuarea impactului reducerilor de taxe, inflația se va accelera. Deficitul bugetar este așteptat să crească ca urmare a reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor publice”, se arată în raportul Comisiei.

Acesta include noile măsuri fiscale de stimulare adoptate pentru acest an, notând că, în pofida atenuării impactului reducerilor de taxe anterioare și a reducerii cu un punct procentual a TVA din ianuarie, prețurile de consum vor crește treptat în 2017 și mai rapid în 2018. În aceste condiții, Comisia prognozează o inflație medie anuală de 1,6% în acest an și de 2,9% în 2018, după doi ani, cu rate negative ale inflației.

Previziunile includ numai politicile anunțate până la 1 februarie, în mod credibil și suficient de detaliate. Proiecțiile sunt calculate pornind de la ipoteza că politicile rămân neschimbate, a precizat Comisia Europeană.

La nivelul întregii Uniunii, previziunile sunt optimiste. „Pentru prima dată în aproape un deceniu, se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre ale UE să crească pe întregul orizont de prognoză (2016, 2017 și 2018). Aceste perspective rămân totuși umbrite de un nivel de incertitudine mai ridicat ca de obicei”, notează Comisia.

În zona euro, PIB real este în creștere de 15 trimestre consecutive, ocuparea forței de muncă progresează într-un ritm încurajator, iar șomajul continuă să scadă, deși rămâne peste nivelurile din perioada anterioară crizei. Consumul privat este în continuare motorul redresării, în timp ce creșterea investițiilor continuă, dar la un nivel modest. Comisia așteaptă o creștere a PIB de 1,6 % în 2017 și de 1,8 % în 2018 în zona euro, o revizuire pozitivăfață de previziunile din toamnă (2017: 1,5 %, 2018: 1,7 %) datorită performanțelor peste așteptări înregistrate în a doua jumătate a anului 2016 și a începutului destul de robust al anului 2017.

În ceea ce privește PIB total al UE, valorile au o traiectorie similară, creșterea fiind estimată la 1,8 % anul acesta și anul viitor (previziunile de toamnă: 2017: 1,6 %, 2018: 1,8 %).