UE trebuie să analizeze dacă România, alături de alte 12 state din Uniune, se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, apreciază Executivul comunitar.

Raportul privind mecanismul de alertă, un dispozitiv de detectare a dezechilibrelor macroeconomice publicat marți, recomandă ca 13 state membre să facă obiectul unui „bilanț aprofundat” în 2020, astfel încât să se poată identifica și evalua gravitatea eventualelor dezechilibre macroeconomice.

„Statele membre trebuie să remedieze în continuare dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă, pentru a se pregăti pentru provocările pe termen lung și eventualele șocuri viitoare. Statele membre care ar trebui să facă obiectul unui astfel de bilanț aprofundat sunt Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Suedia”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a constatat recent că România nu a luat nicio măsură eficace pentru a corecta abaterile semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu și a recomandat o nouă traiectorie de ajustare a dezechilibrelor.