Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 165,8 milioane de lei (37 milioane de euro) Hidroelectrica și 10 dintre firmele cu care producătorul de energie încheiase contracte directe, la prețuri mai reduse.

Hidroelectrica a primit o amendă de 20,4 milioane de lei (circa 4,6 milioane de euro). Cea mai mare amendă a primit-o Energy Financing Team AG, înregistrată în Elveția, 71,4 milioane de lei (16 milioane de euro), în timp ce Alro și Alpig Romindustries au fost penalizate cu peste 21 milioane de lei.

Hidroelectrica, Elsid și Electrocarbon au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale și, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor, potrivit Consiliului Concurenței.

„În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica și unii furnizori de energie electrică și consumatori eligibili pe piața angro de energie electrică, având în vedere scopul, condițiile de piață, pozițiile deținute pe piață, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, prețul contractual, imposibilitatea denunțării unilaterale din partea producătorului. Astfel, autoritatea de concurență a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieței pentru alți furnizori și producători de energie electrică și consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieței în perioada liberalizării sectorului”, spune autoritatea.

Contractele, încheiate preferențial, fără un proces de selecție obiectiv și în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantități de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95-175 la sută din cantitatea de energie  produsă). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60 la sută din energia electrică comercializată de producători pe piața concurențială pentru o perioadă de 10-14 ani. În ceea ce privește prețurile practicate în cadrul contractelor pe termen lung încheiate, acestea s-au situat, în mod permanent, la un nivel inferior prețurilor medii înregistrate pe platformele de tranzacționare PCCB ( Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale ) și PZU (Piața pentru Ziua Următoare).

„Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalți participanți la piață ne mai având acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condițiile în care toate  părțile implicate cunoșteau informațiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziționat cantități importante de energie de pe piața concurențială la un preț mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.