Executivul european are o prognoză mult mai severă decât cea a guvernului de la București privind recesiunea economică din acest an.

Produsul intern brut se va contracta cu 6% în acest an, urmând să revină pe creștere în 2021, potrivit prognozei de primăvară publicate miercuri de Comisia Europeană.

După o creștere robustă în ultimii ani, măsurile de limitare a extinderii pandemiei de COVID-19 vor afecta serios economia României, în condițiile în care investițiile vor scădea semnificativ, iar consumul nu se va mai ridica la nivelurile din anii anteriori.

Șomajul va crește, de la 3,9% anul trecut la circa 6,5% în 2020, dar inflația va scădea mai ales ca urmare a scăderii prețurilor petrolului, estimează Comisia. 

Comisia consideră că deficitul bugetar va ajunge la peste 9% din PIB, cu mult peste previziunile guvernului, în condițiile în care pensiile vor crește cu încă 40% din septembrie, după cum a promis recent premierul Ludovic Orban.

Guvernul român estimează un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în timp ce scăderea economiei este preconizată la doar 1,9%.