Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României s-a întrunit vineri, într-o ședință de urgență, pentru a adopta măsuri pentru a atenua efectele generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor.

BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2% începând cu data de 23 martie.

În plus, banca centrală a îngustat și coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Ca urmare, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,5%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,5%, de la 3,5%.

În aceste condiții, BNR așteaptă ca principalele cotații ROBOR să scadă semnificativ.

BNR a anunțat și măsuri care vizează direct injecții de lichiditate în economie. Banca centrală va furniza lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni reversibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare și va cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară pentru ca băncile să poată contribui la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

Achiziția de titluri din piață ar fi o măsură de relaxare cantitativă aplicată în premieră de BNR, scrie Profit.ro, care notează că și banca centrală a Poloniei a anunțat cumpărarea de astfel de titluri de valoare, tot în contextul pandemiei de coronavirus. 

„Considerăm că aceste măsuri de relaxare vizează evitarea fragmentării în mecanismul de transmisie a politicii monetare și vor determina reducerea costurilor de finanțare în economia internă în perioada imediat următoare (după creșterea semnificativă din ultimele zile, în contextul undei de panică asociată pandemiei), aspect fundamental pentru contracararea presiunilor economice determinate de pandemie, dar și pentru evitarea unui blocaj similar cu cel înregistrat în perioada Marii Recesiuni”, subliniază analiștii Băncii Transilvania.

Analiza Băncii Transilvania evidențiază că deciziile BNR sunt convergente cu cele implementate în ultimele zile atât în marile blocuri economice ale lumii, cât și în plan regional.

„Considerăm ca BNR va fi foarte activă pe piața monetara, pe piața titlurilor de stat și pe piața valutară (cel puțin până la stabilizarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale), pentru menținerea stabilității macro-financiare în România, aspect fundamental pentru depășirea cât mai rapidă și mai eficientă a șocului economic generat de pandemie”, arată analiștii băncii.

BNR este pregătită să ia și alte măsuri cu celeritate, dacă va fi nevoie.

„În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit”, se arată într-un comunicat al BNR.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a hotărât suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunțat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.