Ministrul economiei Virgil Popescu spune că sunt discuții în Guvern și sunt luate în calcul mai multe scenarii legate de salariații bugetari care nu lucrează în această perioadă din cauza pandemiei de COVID-19.

"Avem discuții în Guvern și evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare și la personalul bugetar. În primul rând ar trebui să știți că un bugetar când stă acasă nu mai primește acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primește. Se lucrează probabil la Ministerul muncii la o analiză pe acest subiect și sunt convins, am văzut și o declarație a premierului Ludovic Orban, că lucrează la acest lucru”, a declarat duminică seara, la B1TV, ministrul economiei, Virgil Popescu.

El a precizat că guvernanții au cerut celor din mediul privat o solidaritate și e normal ”să existe o solidaritate la nivel național a tuturor, în așa fel încât să trecem cu bine toți peste această criză".

Într-un interviu la România TV, premierul Ludovic Orban a precizat că se face o analiză pe fiecare sector din aparatul bugetar, pentru a se vedea dacă este posibilă aplicarea șomajului tehnic și în zona angajaților de la stat.

"Până nu facem o analiză serioasă și nu pregătim decizii serioase, refer să nu exprim niciun punct de vedere. Sunt zone clare unde nici nu se poate vorbi de șomaj tehnic, în zona sănătății, în zona de ordine publică, în zona de muncă și protecție socială, unde trebuie să plătim în continuare pensiile, trebuie să plătim toate formele de ajutoare sociale, acum trebuie să operaționalizăm acordarea șomajului tehnic. Vor trebui procesate zeci de mii de solicitări de către AJOFM - uri și de către AJPIS - uri. De asemenea, în zona finanțelor publice, practic avem nevoie de funcționarea ANAF, pentru că de asta depinde, practic, alimentarea cu fonduri publice ca să putem face față cheltuielilor cu care ne confruntăm. E adevărat că sunt zone unde, într-adevăr, se poate vorbi de o astfel de măsură, dar până nu avem o analiză foarte clară a situației, orice vorbă aruncată pe tema asta nu are un suport în realitate. Când vom avea pregătite propuneri de decizii, le vom comunica public", a explicat premierul Orban. 

În ceea ce privește cadrele didactice, Ludovic Orban a spus că Guvernul nu are în vedere sub nicio formă soluția șomajului tehnic.