Comisia Europeană va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că economia Europei trece cu bine de criza coronavirusului, spune șefa Executivului UE, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană va crea un fond de investiții la nivelul UE, care ar putea ajunge la 25 de miliarde de euro, pentru a reduce efectele crizei economice cauzate de coronavirus, a anunțat marți seară Ursula von der Leyen, după videoconferința cu șefii de stat sau de guvern ai statelor membre.

Președinta Comisiei a spus că fondul de investiții ar trebui finanțat cu 7,5 miliarde de euro din banii UE și să ajute sectoarele vulnerabile ale economiei. „Investițiile vor fi considerabile și vor ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului și Parlamentului în această săptămână să elibereze în piață 7.5 miliarde de euro de lichidități pentru investiții. Voi înființa un grup operativ care să colaboreze cu statele membre pentru a mă asigura că fluxul banilor va începe în următoarele săptămâni”, a spus șefa Comisiei.

Cele 7,5 miliarde de euro sunt fonduri UE pe care guvernele naționale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexității birocratice. În loc să fie trimiși înapoi la Bruxelles, banii pot fi folosiți pentru a ajuta economia, a declarat pentru Reuters un oficial european, scrie Agerpres. Suma totală de 25 de miliarde de euro ar urma să fie obținută prin completarea cu fonduri structurale ale UE, care au fost deja angajate pentru țările din UE în actualul buget comunitar, a mai spus oficialul, adăugând că fără această inginerie financiară banii ar fi putut fi dificil de cheltuit.

Pentru a orienta rapid investițiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro, Comisia va propune să renunțe în acest an la obligația de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre. Programele operaționale naționale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanțarea către domenii precum măsurile de muncă pe termen scurt, sectorul sănătății, măsurile privind piața forței de muncă și sectoarele afectate în mod deosebit de situația actuală.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a spus că liderii din UE au convenit să ofere lichidități pentru a combate criza. Regulile fiscale și reglementările privind ajutorul de stat din UE vor fi de asemenea relaxate pentru a facilita cheltuielile publice, a adăugat el.

Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat miercuri cu premierul interimar, Ludovic Orban, și cu Florin Cîțu, ministru de finanțe și premier desemnat, despre efectele asupra economiei locale a epidemiei de coronavirus.

Zilele trecute, Cîțu a susținut, în mai multe postări pe Facebook, că „România nu va avea de suferit chiar DACĂ economia globală s-ar putea să fie afectată de pe urma epidemiei de coronovirus”.

Cîțu a spus că România are „și resursele și instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economie, „pentru că am fost precauți și pentru că suntem mult mai pregătiți decât socialiștii care au destabilizat economia în ultimii ani”. De asemenea, el a spus că guvernul este pregătit să folosească toate instrumentele de politică fiscală pentru a atentua impactul economic al epidemiei, având drept obiectiv menținerea creșterii economice sustenabile pe temen mediu.

Miercuri, într-o nouă postare pe Facebook, Cîțu a spus că a ținut în permanență legătura cu guvernatorul băncii centrale și că sunt deja formate echipe de lucru cu experți din BNR și Ministerul Finanțelor pentru coordonarea măsurilor fiscale cu măsurile de politică monetară.

De cealaltă parte, analiștii economici consideră că ritmul de creștere al economiei României va fi considerabil afectat de răspândirea coronavirusului în Europa și de încetinirea marilor economii ale UE. Potrivit unei analize a grupului bancar austriac Erste, prognoza de creștere a produsului intern brut al României în 2020 a fost redusă de la 3,5% la 3%, pe fondul impactului puternic asupra exporturilor, dependente de state precum Germania și Italia, dar și asupra serviciilor, inclusiv turismul, scrie Profit.ro.

În acest context, premierul desemnat și cel interimar, alături de șeful BNR și alți șefi de instituții vor participa miercuri la prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19, întrunire la care vor participa și reprezentanți ai mediului de afaceri.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va prezida această reuniune, după întâlnirea pe care a avut-o cu Ludovic Orban și Florin Cîțu.