Prețurile de consum și-au continuat creșterea și în prima lună de toamnă, astfel că rata anuală a inflației a urcat la 6,3% în septembrie, de la 5,3% în august.

Comparativ cu septembrie 2020, prețurile produselor nealimentare au fost mai mari cu 8,71%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Doar în septembrie, prețurile au crescut în medie cu 0,8%, în contextul în care alimentele și serviciile au avut prețuri mai mari cu aproape un procent, iar produsele nealimentare cu circa 0,7%.

Inflația a accelerat de la jumătatea acestui an, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie a început să se transmită în întreaga economie.

Față de începutul acestui an, prețurile la energie electrică sunt mai mari cu peste 23%, în timp ce gazele s-au scumpit cu 20,5%, potrivit INS. Și prețurile combustibililor au urcat cu circa 14% pe parcursul lui 2021, influențând ulterior prețurile altor mărfuri.

Banca centrală urmărește să calmeze creșterea prețurilor în ultimele luni ale anului, estimând o rată a inflației de 5,6% în decembrie.