Deficitul bugetar a crescut în martie cu aproape 10 miliarde de lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor.

Deficitul bugetului consolidat era de doar 0,73% din PIB (8,3 miliarde de lei) la finalul lunii februarie. 

În primele trei luni din 2019, deficitul bugetar era de doar 5,5 miliarde de lei (0,54% din PIB).

Creșterea deficitului a fost provocată de o scădere puternică a veniturilor bugetare în martie, când economia a fost sugrumată de criza coronavirusului.

Veniturile au însumat 72,23 miliarde lei în primele trei luni, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Doar în martie, bugetul a încasat cu 25,1% mai puțin decât în aceeași lună din 2019, după ce guvernul a oferit anumite facilități fiscale companiilor afectate de măsurile de distanțare socială.

Cheltuielile statului, pe de altă parte, au crescut cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent, până la 90,3 miliarde lei (8,3% din PIB).

„Creșterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată în principal de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență (7,7 miliarde lei) și de restituirile suplimentare de TVA de 3,17 miliarde lei pentru susținerea lichidității în sectorul privat. De asemenea, pe partea de cheltuieli, creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 1 miliard lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic în sumă de aproximativ 1 miliard lei au contribuit la majorarea deficitului, a explicat luni Ministerul Finanțelor.