O piață a muncii mult prea flexibilă și locurile de muncă de slabă calitate slăbesc economia europeană, nu o ajută, susține Agnes Jongerius, membră a Parlamentului European din partea Olandei.

Într-un material publicat de EurActiv.com, europarlamentarul Agnes Jongerius (S&D) amintește că Europa s-a mândrit întotdeauna cu forța de muncă înalt calificată și foarte productivă. „Le datorăm asta bărbaților și femeilor care au construit națiunile noastre și au îmbunătățit standardele de viață. Cei care au construit și cumpărat case, și-au educat copiii și au investit, împreună cu angajatorii lor, în ei înșiși, creând astfel imensul capital uman pe care se bazează avuția din prezent”, scrie Agnes Jongerius.

Astfel de investiții au avut loc, în principal, deoarece mulți europeni aveau locuri de muncă stabile, care le ofereau venituri sigure, dar și asigurări de sănătate, invaliditate sau protecție în eventualitatea șomajului. Aceștia se puteau baza pe spriinul angajatorului și se simțeau în siguranță pentru a investi în viitorul lor, scrie eurodeputata olandeză.

În prezent însă, munca multor europeni, în special a celor tineri, este caacterizată de nesiguranță, iar reducerea beneficiilor și contractele cu program redus le îngreunează acestora viața, nu le-o ușurează. „Siguranța unui loc de muncă și stabilitatea sunt cruciale pentru succesul economic, dar acestea au dispărut în multe locuri. Pe lângă impactul asupra vieții lucrătorilor, această nesiguranță afectează și antreprenoriatul și înființarea de noi afaceri, deoarece cei care u au mijloace pentru a se susține nu pot sau nu vor să-și asume riscul de a începe un business”, susține Jongerius.

Parlamentul European a adopta recent un raport privind „supraflexibilizarea” piețelor muncii din Europa, care solicită implementarea unei noi legislații privind condiții de muncă decente pentru toată lumea și subliniază importanța protecției împotriva riscurilor locurilor de muncă nesigure pentru lucrătorii din UE.

Pe de altă parte, în mai multe state membre se discută dacă antreprenorii ar trebui să beneficieze de asigurări sociale sau concedii plătite de îngrijire a copilului, la fel ca și angajații. În prezent, antreprenorii, dar și lucrătorii cu contracte de muncă cu program redus sau fără număr de ore specificat plătesc sume importante pentru asigurările sociale de sănătate și alte servicii garantate de stat. „Dacă dorim să încurajăm mai mulți oameni să se arunce cu capul înainte pentru a construi un business, o echilibrare a sumelor plătite ar fi de mare ajutor rin diminuarea presiunilor financiare care îi determină pe mulți să amâne pasul spre antreprenoriat”, crede Agnes Jongerius.

Antreprenoriatul este afectat, și nu ajutat, de creșterea numărului de contracte de muncă flexibile și a activităților independente, susține eurodeputata, spunând că mai multe studii au arătat că pe piețele de muncă foarte flexibile cererea și productivitatea a scăzut din cauza nesiguranței crescute. „Pentru a încuraja antreprenoriatul, va trebui, dimpotrivă, să consolidăm siguranța locurilor de muncă pentru angajații obișnuiți”, mai spune Jongerius.

Iar instituțiile europene pot avea un rol important în această direcție, prin promovarea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată. De asemenea, statele membre ar trebui să limiteze riscurile pe care lucrătorii independenți și cei temporari le au comparativ cu angajații full-time.

Pentru a citi restul sugestiilor făcute de Agnes Jongerius, citiți articolul complet pe EurActiv.com (în limba engleză).