Ministerul de finanțe a publicat un proiect de modificare a legislației fiscale pentru persoane fizice, care prevede posibilitatea reținerii contribuțiilor sociale la sursă pentru anumite tipuri de venituri, dar și comasarea mai multor declarații.

Contribuția de asigurări sociale și cea de asigurări sociale de sănătate ar putea fi reținute la sursă în cazul veniturilor din drepturi de autor, din arendă și din asocieri cu persoane juridice, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor.

În prezent, persoanele fizice care au venituri din activități independente sunt obligate de lege să plătească din veniturile proprii contribuțiile sociale. Plata se face pe baza unei declarații în care sunt incluse veniturile obținute în anul anterior, dar contribuțiile sunt limitate la nivelul plătit pentru un venit brut aflat la nivelul salariului minim, de 1.900 de lei.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de guvern de joi, că executivul va introduce astăzi în dezbatere publică o variantă a declarației 600, care va îngloba șapte declarații. Potrivit Economica.net, acestea sunt: D200 - pentru veniturile realizate din România; D201 - pentru veniturile realizate din străinătate; D220 - venitul estimat/norma de venit; D221 - norme de venit - agricultură; D600 - venitul bază pentru CAS; D604 - stabilire CASS persoane fără venit; D605 - stopare CASS persoane fără venit.

Premierul a mai spus că plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS, în cursul anului, se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent și va exista un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. „A fost eliminată obligația de a efectua plăți anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților pentru neplata la aceste termene”, a spus Viorica Dăncilă.

Finanțele vor ca declarația să fie depusă doar online. „Încurajăm depunerea declarațiilor în mediul online și pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a susținut Dăncilă.