România își propune să reducă gradual deficitul bugetar într-o perioadă de patru ani, astfel încât abia în 2024 deficitul va coborî sub nivelul maxim acceptat de UE, de 3% din produsul intern brut.

Pentru acest an, guvernul estimează un deficit bugetar de circa 7,1% din PIB. Pe standardele ESA, folosite în evaluarea Comisiei Europene, deficitul este de 8,2% din PIB, a precizat miercuri prim-ministrul Florin Cîțu, într-o conferință de presă susținută după ședința de guvern.

În 2020, deficitul bugetului consolidat a fost de 9,1% din PIB în standarde ESA; ceea ce înseamnă că ajustarea este mai mică de un punct procentual, a spus Cîțu, care a precizat că oficialii de la Bruxelles „nu sunt fericiți” cu această situație.

De aceea, pentru a-i convinge, guvernul vrea să vină cu un plan credibil de reducere a deficitului, a spus premierul, care a prezentat planurile pentru o reducere graduală pe o perioadă de patru ani.

Cîțu a spus că, dat fiind că deficitul rămâne ridicat, nu se poate vorbi de austeritate, iar politica fiscală rămâne una stimulativă. „Nu apăsăm prea tare pe frână în acest an, dar, totuși, nu putem rămâne iarăși oaia neagră a Europei”, a spus premierul, care a amintit că România este singura țară din Uniunea Europeană cu deficit excesiv, „moștenit de la PSD”.

Guvernul a discutat în ședința de miercuri proiectul de buget pentru acest an.

„Vom pune în dezbatere publică bugetul pentru 2021. O să fie în dezbatere publică, cred, în seara aceasta ori dimineață”, a spus premierul miercuri.

„Creșterea economică este estimată pentru 2021 la 4,3% de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei și aici aș vrea să fim foarte atenți - 1.116 miliarde de ei este cam la fel cu cel de anul trecut (...) și similar cu cel din 2019, deci avem trei ani la rând în care PIB-ul nominal a fost aproape constant. În această perioadă, cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este de 7,14 - 7,15 - 7,16, vom vedea, aici încă îl calculăm exact să vedem care va fi valoarea finală. Aici ne vom opri”, a precizat Florin Cîțu.