Pentru a se conforma inițiativelor europene, România va înființa un organism pentru a crește gradul de competitivitate economică. Un proiect vechi de peste 5 ani este reactivat în speranța că va contribui, printre altele, la atragerea fondurilor UE.

Practic, guvernul încearcă să impună o viziune economică pe termen lung, a spus joi, în cadrul unei dezbateri, Costin Borc, vicepremier și ministru al economiei în cabinetul condus de Dacian Cioloș. „Vrem să integrăm un set de strategii structurale complexe și lipsite uneori de elan pentru implementare”, a spus ministrul.

Strategia va fi curând supusă dezbaterii publice, iar accentul va cădea pe lucrurile care fac România competitivă.

În dezbaterea Parlamentului se află un proiect privind înființarea Consiliului Național pentru Competitivitate (CoNaCo), care ar avea ca scop analizarea politicilor generale cu impact asupra competitivității economiei românești. Ideea unui astfel de organism a fost susținută de deputata Andreea Paul încă din 2011.

„Guvernul susține legea inițiată de doamna Andreea Paul. Pentru a operaționaliza unele lucruri până în iunie 2016, am dezbătut în guvern un proiect de hotărâre de guvern prin care se înființează un comitet interministerial de competitivitate care să implementeze strategia națională de competitivitate”, a declarat Costin Borc. Ministrul a spus că acest comitet va fi forul de discuție pentru implementarea strategiei. „Nu este o dublare, o birocratizare, consiliul (CoNaCo) va avea o viziune globală, de analiză asupra competitivității României, iar guvernul va avea un organism suplu interministerial care să rezolve problemele tehnice de funcționare și implementare”.

La nivelul Uniunii Europene, în special în zona euro, înființarea unor organisme de creștere a competitivității a devenit o necesitate. În condițiile în care indicatorul de competivitate este o condiție de accesare a fondurilor europene, se speră că CoNaCo ar putea ajuta la creșterea gradului de accesare a banilor de la UE.

„Dacă se poate, am dori să evităm experiența perioadei 2007-2013. Există o îngrijorare mare la CE în ceea ce privește perioada 2014-2020 pentru că suntem deja în 25 februarie. Și în perioada trecută de finanțare România a pornit târziu”, a spus Angela Filote, șefa reprezentanței Comisiei Europene la București.

În același timp, prin strategia de competitivitate se urmărește creșterea adaptabilității întreprinderilor din sectoarele prioritare, spune ministrul muncii Claudia-Ana Costea. „Nu putem vorbi despre competitivitate fără o abordare multisectorială. Înseamnă și educație și sănătate și diversitate de politici sectoriale care să fie asigurată cu fonduri de la bugetul de stat, cât și cu fonduri structurale europene”, a declarat Costea.