Premierul David Cameron a avertizat miercuri că Marea Britanie se va confrunta cu o perioadă economică dificilă după votul de la referendum.Avertismentul lui vine după ce George Osbone a spus că viața britanicilor nu va mai fi la fel de roz ca în UE.

"Nu am niciun dubiu că vor veni vremuri economice grele", a susținut David Cameron, în cadrul unei dezbateri tensionate în Parlament.

"Dacă vom vedea dificultăți economice, unul din modurile prin care va trebui să reacționăm este să ne asigurăm că finanțele publice și economia rămân puternice. Prin urmare, nu cred că ar fi corect să suspendăm regulile fiscale", a afirmat el, respingând apelul la mai multe investiții al liderului opoziției laburiste Jeremy Corbyn, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Conform regulilor fiscale din Marea Britanie, Ministerul de Finanțe ar trebui să obțină un excedent la buget până la sfârșitul anului fiscal 2019/2020 și în fiecare an după aceea în ”perioade normale. Dar această regulă privind excedentul poate fi suspendată dacă Biroul pentru Responsabilitatea Bugetară consideră că ar putea avea loc un șoc pentru economie, care ar însemna o creștere economică sub 1% de la un an la altul.

Marea Britanie va trebui să majoreze taxele și să reducă cheltuielile pentru a face față dificultăților economice provocate de votul privind ieșirea din Uniunea Europeană, a declarat marți ministrul de Finanțe, George Osborne, într-un interviu pentru BBC.

"Avem nevoie de un plan pentru a ieși din această situație, respectând, în același timp, verdictul poporului britanic ... Suntem într-o perioadă prelungită de ajustări economice în Marea Britanie. Ne ajustăm la viața din afara UE care nu va fi atât de roz ca viața din interiorul UE", a mai spus Osborne.

Problemele Marii Britanii dacă se concretizează ieșirea din UE nu vor fi doar economice.

În acest timp, la Bruxelles, premierul ungar, Viktor Orban, anunța că liderii europeni au convenit că Marea Britanie trebuie să respecte cele patru libertăți de bază ale Uniunii Europene, dacă vrea să-și mențină accesul la piața unică după Brexit. 

Tot în capitala Europei, după o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, le-a spus jurnaliștilor că Scoția este hotărâtă să rămână în UE, în timp ce Schulz a afirmat că ”a ascultat și a luat aminte”.

Sturgeon s-a întâlnit și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În schimb, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a refuzat să se întâlnească cu premierul scoțian, pe motiv că 'nu ar fi un moment potrivit”.

Spania, țară ce se confruntă cu amenințarea independenței Cataloniei, se va opune oricărei negocieri între Scoția și UE, a declarat, miercuri, la Bruxelles, premierul spaniol în exercițiu Mariano Rajoy.