Economia României a depășit din nou estimările în trimestrul al treilea, înregistrând o creștere cu 8,8% față de aceeași perioadă din 2016.

O asemenea rată de creștere nu s-a mai înregistrat din al treilea trimestru al anului 2008, exact înainte de declanșarea crizei economice. Ulterior, economia românească a intrat în recesiune, iar în primăvara anului 2009 a apelat la un credit record de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, în valoare de circa 19 milioane de euro.

Potrivit datelor comunicate marți de Institutul Național de Statistică, produsulș intern brut a fost în trimestrul al treilea cu 2,6% mai mare decât în trimestrul anterior. Față de același trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier, arată o estimare semnal a INS.

Estimarea semnal nu precizează care sunt factorii care au influențat această evoluție, date mai amănunțite urmând să fie oferite de INS la începutul lunii decembrie. Însă este de așteptat ca, la fel ca și în primele două trimestre, motorul dominant al creșterii să fi fost consumul populației, în condițiile în care importul a crescut mult mai tare decât exportul, iar investițiile nu au avut o evoluție prea bună.

În primele nouă luni, economia a crescut cu 7% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Mai mulți analiști au avertizat însă că această creștere, susținută aproape exclusiv de consum, nu este sustenabilă în lipsa investițiilor. Guvernul a anunțat mai multe creșteri salariale, însă a redus fondurile alocate investițiilor, inclusiv la rectificarea bugetară din septembrie, rectificare motivată, de altfel, chiar de includerea unei creșteri economice mai mari decât cea luată în considerare la stabilirea bugetului inițial.

Astfel, Guvernul vizează acum o creștere economică de 5,6%, față de 5,2% cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și un PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ.

Este de așteptat ca și această cifră să fie revizuită, în sus, la o nouă rectificare în această lună, după ce Comisia Națională de Prognoză a urcat estimarea de creștere a PIB în acest an la 6,1%.

Analiștii avertizează însă că economia acumulează deficite, care ar putea pune probleme în viitor. Pe fondul consumului ridicat, importurile cresc mai rapid decât exporturile, iar investițiile străine ar putea să nu mai fie suficiente pentru a acoperi necesarul de finanțare.